САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Радев и Борисов за избора на Гешев за главен прокурор

Президентът Румен Радев заяви, че ще реши в обозрим срок дали да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Държавният глава посочи, че не приема ултиматум от никого. Според премиера Бойко Борисов президентът е върнал "на инат" повторното обсъждане на кандидатурата за главен прокурор.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:07, 19.11.2019
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Президентът Румен Радев няма умишлено да бави отговора на въпроса, дали ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Миналата седмица ВСС преизбра Гешев, след като президентът се възползва от правото си и върна избора за повторно обсъждане.

Румен Радев - президент на Република България: Ултиматуми не приемам от никого.Ще реша в обозрим срок. Виждате, че аз не съм човек,който протака и използва различни машинации. Отговорът на всички ваши въпроси е в конституцията, четете я внимателно и там ще си отговорите.

Дали обозрим срок означава, че ще подпише в рамките на 3 до 7 дни, в каквито сроковете парафира указите за награжданване, за което и призоваха от ВСС, Румен Радев заяви.

Румен Радев - президент на Република България: И аз се обърнах към ВСС също с настояване,което те не изпълниха по най-добрия начин.

На въпрос ще се обърне ли към Конституционния съд за тълкувателно решение по казуса, президентът напомни:

Румен Радев - президент на Република България: Четете Конституцията, там са всички варианти, там е отговора на вашия въпрос. Аз ще се произнеса в обозрим срок.

При избора на главен прокурор основно сме стъпили на професионалните качества. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на строителните дейности по АМ „Хемус“.

Бойко Борисов - министър-председател: Понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор казват: ние нямаме претенции към неговите качества. Аз също нямам, защото професионалната общност го издигна. Хипотезата е, и мотивът, че е върнат, затова че нямало излъчен от правителството кандидат. Приемаме хипотезата - кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото това е правосъдния министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев и днес щяхме да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор.Дали той, когато повдига обвинения на кметове на кметове от БСР, от друга партия,това щеше да се приема за чиста монета. Виждате ли, колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат. Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат - Борисов си избра главния прокурор. Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят и казват - не, не, те професионалните му качества са добри. Ама ние не избираме булка, бе. Избираме главен прокурор. Щом са добри професионалните му качества. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества.

А ето и какво казва конституцията за избора на първите трима в съдебната власт и ролята на държавния глава.

В член 129, ал. 2 е записано "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години, без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро
Разбиха престъпна група за фалшиви документи и евро
Няма да внасят в НС предложението да не се плаща първия ден от болничния
Няма да внасят в НС предложението да не се плаща първия ден от болничния