НОВИНИ

Разбиха организирана престъпна група за незаконна сеч

Шефът на Регионалната дирекция на горите в София и шефът на горското в Своге за задържани за незаконна сеч и търговия с дървесина. Двамата са създали и ръководили организирана престъпна група за незаконна сеч. Общо задържаните са петима. Само за 8 месеца печалбата на бандата е 1 милион и 200 хиляди лева, твърдят от Спецпрокуратурата.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:25, 19.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Разследването на групата започва в края май, когато в ГДБОП постъпва сигнал за дейността им.

Стоян Темелакиев, зам.-директор на ГДБОП: Съответните длъжностни лица, които реално получават заплата от държавата са възприели горския държавен и общински фонд като бащиния и се разпореждат с него така, както намерят за добре, без да се съобразяват с никакви правила.
Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Където им е най-близо, там се реже, дори и да е защитена територия. Където е най-лесно за транспорт и е най-евтино. Включая използват неистински марки или марки на уволнени служители преди три години, които са предоставени от ръководителя на групата.

За да пестят разходи шефът на горското в Своге, заедно с началника си са присвоявали гориво от стопанството, с което са зареждали камионите, с които е извозвана незаконно изсечената дървесина. Голяма част от нея е реализирана в незаконна фабрика за пелети, друга е продавана като дърва за огрев. По-качественият материал е продаван за производство на мебели в района на Банско. Разследването е установило, че групата действа от началото на 2014-та година.

Ангел Кънев, прокурор в Специализираната прокуратура: Събрани са доказателства и има повдигнати обвинения за извършени умишлени палежи на автомобили на лица, които са се опитвали да подадат по легален начин сигнал срещу престъпната им дейност.

При обиските е открит голям арсенал от оръжие и боеприпаси. Установено е, че с него е стреляно по домове на хора от района, които са подавали сигнали за незаконната сеч. Шефът на областната дирекция по горите и шефът на горското в Своге са преправяли и документи за установяване на нарушения, за да прикрият дейността си, твърдят още от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Духът на Барселона се пренася в София
Духът на Барселона се пренася в София
Правителството ще предложи позиция за Унгария
Правителството ще предложи позиция за Унгария