НОВИНИ

Бойко Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет

Контрабандата на цигари е спаднала до 4,7% за първата половина на годината. Това показват данните на петте най-големи тютюневи компании у нас. Остава високо обаче нивото на незаконната търговия с рязан тютюн. По време на представянето премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:50, 19.09.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Незаконната търговия на цигари е намаляла с над 86%, показват данните на тютюневия бранш. Докато през 2010 г. в страната близо 35% от цигарите са нелегални, сега нивото е под 5 на сто.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате прокуратурата и службите работят много тихо, много внимателно, без никаква публичност и шум.

Най-високо остава нивото на контрабандните цигари в Хасково, Велико Търново, Плевен и Димитровград. Обратна е тенденцията в Габрово, Сливен, Враца и София.

Бойко Борисов - министър-председател: Това, което сме решили да докажем срещу корупцията и контрабандата е факт. Когато парите са вътре в бюджета дори и най-добрите анализатори и критици, не могат да не го отчетат.
;

Броят на незаконните цигари се установява чрез преброяване на празните кутии в боклука.

Верджиния Джевелекова, говорител на инициативата "Срещу незаконната търговия": Голяма част от този дял - 4,7% се дължи на непознати цигари, чийто кутии са били намерени.

По време на срещата, Борисов обвърза борбата с контрабандата и с акциите срещу милионери напоследък.

Бойко Борисов - министър-председател: Действително това не им харесва на олигарсите, виждате веднага се разбушуваха, веднага започнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват майбаси и ролс-ройси, това е болезнено, но в същото време тези пари действително могат да отидат за образование, за здравеопазване - за нашите програми.

До май догодина всички тютюневи компании ще трябва да внедрят системи за проследяване на всяка кутия цигари чрез баркод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов
Румен Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов
Пхенян ще затвори ракетен полигон под международно наблюдение
Пхенян ще затвори ракетен полигон под международно наблюдение