САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Разбита е група, занимавали се с телефонни измами в Бургаска и Русенска област​

Разбита е група от пет човека, която се е занимавала с телефонни измами на територията на Бургаска и Русенска област. Групата е действала в продължение на няколко месеца, а жертви на телефонните измами са станали две възрастни жени от Средец и Бургас.

от БНТ
19:23, 25.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Едната жена е на 92, а другата на 77 години. Двете са измамени с общо 2600 лв. Мулетата са взели пари от двете жени, които те им оставили на уречено място. След това с наети два различни автомобила са тръгнали към Шумен, където е била срещата им със самите измамници, обясни директорът на ОД на МВР-Бургас.

ст.комисар Калоян Калоянов-дир.на ОДМВР-Бургас: Комуникациите между измамниците и жертвите от една страна и измамниците и мулетата от друга страна се водят от различни телефони, за да се прекъсне връзката.
Иван Кирков - прокурор: 100% от случаите ползват мобилни оператори от други държави, съответно карти, които не се водят на тяхно име и локализирането им е изключително трудно.

Заловени са двамата телефонни измамници, както и тримата, които играели ролята на „мулета". Те са наети чрез обяви в интернет. Т.нар. „въртачи" са братя от гр.Ветово, Русенска област и вече са осъждани за подобни престъпления, а помагачите им са от Бургас. Схемата е класическа - „помощ на полицията за залавяне на телефонни измамници", поясни комисар Калоян Калоянов.

Срещу задържаните се водят общо 7 досъдебни производства за "ало измами" за близо 60 хиляди лева. Те са в ареста за 48 часа, а утре прокуратурата внася в съда искане за постоянна мярка „задържане под стража".

За подобно престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание затвор от една до осем години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Северна Корея е изстреляла две балистични ракети
Северна Корея е изстреляла две балистични ракети
Зелен билет в София вече след един ден с мръсен въздух
"Зелен билет" в София вече след един ден с мръсен въздух