НОВИНИ

Раздадоха наградите на фестивала "Master of art"

Фестивалът "Master of art" e към своя край, а снощи журито раздаде своите отличия. Голямата награда беше отредена за документален филм, посветен на джаз легендата Джими Скот. Емоционални моменти белязаха тържествената церемония в кино "Люмиер", а най-въздействащият от тях беше изпълнението на "Пианиста от Ярмук" Айхам Ахмад. Той е и герой във филма, който получи специалната награда.

Айше Сали
от Айше Сали
10:03, 30.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Когато киното изледва изкуството, доказва че големият талант променя света и създава велики личности. Често се обръщаме към тях с прозвището: маестро, а филмите от "Master of art" ни врънаха" към тяхната съдба и същност.

Найо Тицин, директор на фестивала: "Никога не е късно човек да се докосне до изкуството! И този фестивал, и събирането на нова и нова публика го доказва."

Журито отличи онези, които ни показаха пътищата към върховете. Най-голямата награда заслужиха Йон Ха Чанг и Ралф Кемпер за "Отивам си у дома - Джими Скот".

Ралф Кемпер, прдуцент: "Искам да благодаря на всички, които участваха, за да се случи този филм - на големите музикални легенди, на хората, които живяха за този проект и за да видят Джими Скот за последен път на сцената."

Филм за виолончелист, събрал музиканти от целия свят взе наградата на БНТ. "Музиката на непознатите: Йо-Йо Ма и ансамбъл Силк Роуд" скоро ще бъде излъчен в нашия ефир.

Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1: "История затова как изкуството свързва хората. Аз бих казала, че това е и история, за това че живеем в един взаимно свързан свят, в който нещата, които ни свързват са много повече от нещата, които ни разделят."

Едни от най-въздействащите филми във фестивалната програма бяха посветени на музиката и танца, а наградата в категорията отиде при при "Представяме ви: принцеса Шоу". Най-доброто българско заглавие пък се оказа "Пътят към Тива" на режисьора от БНТ Николай Василиев. Публиката също избра своята любима лента - „88 MHz" на Яна Титова.

Изпълнението на пианист, преживял ужасите на войната, изправи залата на крака - Айхам Аймад от палестинския бежански лагер Ярмук, в сирийската столица Дамаск. Филмът, в който свири на пиано сред развалините, взе специалната награда.

Айхам Ахмад, пианист: "Толкова много хора умират от глад, от химически оръжия. Не знам защо! Бях бежанец в Сирия, сега и в Германия. Не знам какво е бъдещето. Всеки път, когато свиря нещо от Моцарт или от Бетовен, се чувствам у дома, но винаги когато затворя очи, виждам лошите спомени."

През изминалите 10 дена "Master of art" представи пред българската публика 60 премиерни заглавя в 111 прожекции. Ако искате да видите част от тях, побързайте! Днес е последният ден на фестивала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 1 май се спират камионите по най-натоваренитe пътища
На 1 май се спират камионите по най-натоваренитe пътища
Фотография за съвременни представителни портрети
Фотография за съвременни представителни портрети