НОВИНИ

Разпитват 12 свидетели по случая "Суджукгейт"

Прокурори от звеното за Антикорупция разпитват свидетели по случая "Суджукгейт", по който се водят досъдебни производства срещу народния представител от Добрич Живко Мартинов. Заедно със спецзвеното са и представители на бюрото за защита на свидетели, тъй като има данни, че върху свидетелите е оказван натиск и са им отправяни заплахи. В Добрич беше и заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който съобщи решението за освобождаване на цялото ръководство на партията в добричка област. За временно изпълняващ председател на партийната структура ще бъде Пламен Манушев.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
16:56, 25.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отказа да разкрие самоличността на свидетелите, тъй като има данни за оказван натиск и заплахи срещу тях.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: „Имаме информация за това, че са започнали масирани проверки по отношение на бизнеса на някой от свидетелите, от различни институции, може и да е напълно нормално, но по-скоро е резултат от действията на прокуратурата. Ние също по този начин го оценяваме, още повече има случай, в който затворена пицария от директора на областна дирекция по храните в Добрич, заповедта на този директор е отменена от Административния съд в Добрич, като незаконосъобразна. Така че това е също индикация за упражняване на натиск, извън споделената от свидетелите, че им се отправят и заплахи".

По думите на Арнаудова има данни, че Живко Мартинов е упражнявал натиск и срещу служители на реда и прокурори. Тъй като не са се поддали на натиска, част от тях вече не са в системата на полицията. Натиск е оказан и във връзка с разследване на катастрофа, извършена от Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите.

Румяна Арнаудова-говорител на главния прокурор: „Да се прикрие и да се даде възможност на едно лице, извършило престъпление да не бъде съдено и да не бъде наказано. С уточнението, че Красимир Катев е предизвикал ПТП през 2012 година, за което има присъда на първоинстанционния съд, добричкия окръжен съд наложи наказание 4 години лишаване от свобода, а Апелативният съд Варна намали наказанието, но остави ефективно наказание от 3 години и 6 месеца за извършителя на престъплението.

Сред разпитаните днес свидетели беше Тихомир Атанасов, който е бил заплашван, а фирмата му е фалирала след множество проверки от данъчните.

Тихомир Атанасов-потърпевш: „Дойдоха на работното място на жена ми, като ме заплашиха, че ще има проверки и ревизии и тези проверки и ревизии се осъществиха в един момент".

И докато прокурорите разпитват свидетелите, в Добрич пристигна и заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той информира, че Живко Мартинов днес е подал заявление за напускане на парламента. И допълни, че сигнали за злоупотреби от Мартинов до ръководството на партията не са постъпвали.

Цветан Цветанов: „Имали сме информация за това, че средата не е най-добрата. За подобни злоупотреби в тези мащаби, за които се говори през последните няколко дни, повярвайте, не сме имали такава информация, не е постъпвала такава информация. Но самият факт, че водачът на листата за Добрич беше Пламен Манушев, е много ясен, политически знак, който сме предприели тогава".

Разпитите на свидетелите продължават и утре. Предстои парламентът да гласува и оставката на Живко Мартинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Брюксел за освобождаване на арестуваните в Турция природозащитници
Протести в Брюксел за освобождаване на арестуваните в Турция природозащитници
53 жилищни сгради са одобрени и ще бъдат санирани в Благоевград
53 жилищни сгради са одобрени и ще бъдат санирани в Благоевград