НОВИНИ

Разследват собственика на премръзналите коне и за злоупотреба с евросредства

Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за злоупотреба с евросредства. В момента там са останали 22 животни. Зоополиция и разследващите органи проверяват начина и условията, при които са отглеждани животните и дали са получавали медицински грижи. Води се досъдебно производство за причинена смърт и трайни увреждания на конете.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:02, 27.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Екипи от доброволци, планински спасители и експерти от Агенцията по безопасност на храните, успяха да стигнат до мястото, където се намират животните. Установиха, че има нови два мъртви коня, а останалите са в добро здравословно състояние и нахранени.

Д-р Емил Гъгнев, Областна дирекция по безопасност на храните: Отслабнали са конете, но са в добро настроение и в добро здраве засега. Имат достатъчно сили да се придвижат, ако ядат всеки ден по 4 бали сено. Целта е да се свалят в по-ниските части на планината.

Доброволци доставиха медикаменти и изградиха заслон за ранените коне.

Ивона Георгиева - доброволец: Пътуването до тук беше изключително трудно. Около три часа ни отне, за да стигнем от хижата до конете. Времето, мъгла, снегът е мокър, шейните се пързалят потъват.

Петър Пищалов е получил близо 20 000 лева субсидии от фонд "Земеделие" за отглеждане на животните. Разследване на прокуратурата трябва да установи дали се е грижил за конете и има ли злоупотреба с евросредства.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази субсидия, извършвани ли са регулярни проверки и съставяни ли са били документи с невярно съдържание, защото това е напълно възможна хипотеза.
Петър Пищалов - собственик на конете: Каквото се докаже това е, като се докаже, аз какво мога да направя.

БНТ: Притеснен ли сте?

Петър Пищалов - собственик на конете: Аз съм притеснен за животните, както ви казах.

Инспекторите ще сравнят информацията от чиповете на конете с тази във водения регистър. Целта е да се установи по категоричен начин собственикът на животните. Ако бъде доказана вината на Пищалов за нехуманно отношение към животните, той може получи наказание до 3 години затвор и глоба в размер на 5000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението за Пучдемон - горещ въпрос за германските политици
Решението за Пучдемон - горещ въпрос за германските политици
​Хотелиери и жители на села в Еленския Балкан излязоха на протест
​Хотелиери и жители на села в Еленския Балкан излязоха на протест