НОВИНИ

Реакции в парламента за смяната на българската кандидатура за ООН

Решението на кабинета да издигне Кристалина Георгиева за българския кандидат за шеф на ООН предизвика реакции в парламента. От БСП поискаха изслушване на премиера Борисов и на външния министър Даниел Митов.

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:48, 28.09.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
Корнелия Нинова - БСП:
За нас това е резил за България. За пореден път министър-председателят Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Това изглежда като поддаване на външно влияние, вземане на това решение под натиск отвън и в ущърб на българския национален интерес. С това, което се случва, се минира възможността българин да застане най-високия пост - генерален секретар на ООН. Абсолютно неприемливо, непоследователно, в ущърб на българския национален интерес е това решение на МС.
Марияна Тодорова - АБВ:
Не сме съгласни с това. Разочаровани сме, считаме, че суверенитетът на България и на българското правителство е поставено под въпрос, тъй като очевидно много чужди фактори са повлияли. Другата кандидатура няма шанс - това многократно беше потвърдено от много анализатори и в случая ние сякаш правим услуга на трета кандидатура, която иска да отстрани най-силния опонент и противник.
Джема Грозданова - ГЕРБ:
Одобрявам решението на правителството, изцяло е тяхна възможност за такова решение и всъщност фактът, че такова решение вече е взето - вероятността за успех би следвало да е голяма. Важното е какъв ще е крайният резултат за България - ако се случи положителен резултатът - това е нещо голямо за България, така че нека го приемем позитивно.
Мустафа Карадайъ - ДПС:
Като държава направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание. Днескашният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успех в едно такова състезание.
Димитър Делчев - Реформаторски блок:
Кристалина Георгиева като десен кандидат, кандидат, който е европеец, кандидат, който е в ЕК, който е източноевропеец за нас е добра кандидатура. Смятаме, че на чело на ООН трябва да има десен човек с дясно мислене по подобие на хората, които са начело на Съвета на Европа и на ЕК и това е коментара, който можем да направим на този етап.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството
Президентът Росен Плевнелиев подкрепя решението на правителството
Мюсюлманка с хиджаб за първи път в Плейбой
Мюсюлманка с хиджаб за първи път в "Плейбой"