НОВИНИ

Отмяната на пръстовия отпечатък: Какво ще стане със събраната досега информация?

Реалната отмяна на пръстовите отпечатъци в болниците ще стане до седмица-две, когато бъде публикувано решението на съда в Държавен вестник - обясниха днес от Здравната каса. От там смятат, че няма да има никакъв проблем, болниците да се върнат към старата система за регистрация на болните при прием за лечение, тъй като системата за регистрация с лични карти и сега работи. Какво обаче ще стане с информацията, която е събрана до сега - Мария Чернева се опита да разбере отговора. Но първо да те попитам - понеже всяка смяна води до сериозни сътресения в здравната система, ще има ли сътресения и при тази?Какво ще стане с цялата тази информация, която е натрупана до сега? Има ли опасност някой да злоупотреби с пръстовите ни отпечатъци.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:19, 29.03.2017
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Всяка промяна крие риск от известна криза. Но сега, според мен, не може да се очаква. Първо защото минаваме към старата система на регистрация с личните карти - добре позната процедура, не е необходим период на адаптация. Но второ - тази система и сега работи във всяка болница, паралелно с пръстовите четци. Знаете - поне при 20% от пациентите те създаваха доста проблеми - при болни на химиотерапия, с висока кръвна захар, болни след инсулт, с артритни заболявания тази система беше неприложима и се налагаше и до сега болните да бъдат чекирани с лични карти.

Така че един дерт по-малко за болниците, въпреки че вече започнаха да отчитат някои ползи - при вече регистрирани с отпечатък, повторният прием става почти светкавично. Най-голям дерт обаче отхвърля касата, защото там всяка една грешка и проблем с регистрацията се проверява лично от контрольорите. И от ноември не им остава и секунда време да се занимават с други контролни функции.

Какво ще стане с цялата тази информация, която е натрупана до сега? Има ли опасност някой да злоупотреби с пръстовите ни отпечатъци?

Не съм сигурна как може да се злоупотреби със събраната информация - отпечатъкът все пак генерира някакъв код, който се използва като ключ за системата и като я няма ключалката - за какво може да се използват тези кодове - не ми е ясно. Христина Николова, адвокатката, която води и спечели делото във ВАС по жалба на частните болници, смята че заличаването на тези данни са следващата важна стъпка. Ето какво каза тя, както и какви са намеренията в касата

Христина Николова, адвокат ЦЗПЗ: Очаквам възможно най-бързо да се вземе категорично решение, ясно разписано точка по точка кой да го направи как да го направи, в какви срокове. Не е предвиден ред, по който те ще се използват съхраняват, кой ще ги обработва, как ще ги обработва, при какви условия и как ще ги унищожава. Така че това беше една от основните ни причини и притеснения какво ще се случи с тях. Всъщност в момента очакваме какво ще се случи как ще бъдат унищожени. и кой ще ги унищожи.

Мария Чернева: Какво ще се случи с тази информация, която се е генерирала вече толкова месеци?

д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК: Това все още не можем да си го поясним, тя е налице информацията

Мария Чернева: Каква е тя? Има ли образи на отпечатъци?

д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК: Не, няма образи, има цифров-кодирани отпечатъци. Но това нещо дали ще се запази. На този етап най-важното е да се предприеам мерки за съхранение. За да няма нерегламентиран достъп това ще го предвидим, вероятно ще се допитаме и до други структури

В заключение - тези данни най-вероятно няма да са нужни за следващата стъпка - или от следващата година вече трябва да се влиза в системата с чипа, който ще се вгражда в новите ни лични карти. Така че няма нужда въпросът с набраните до сега данни да се бави повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище притеснява жители на Симитли
Свлачище притеснява жители на Симитли
От нашия пратеник в Малта: ЕНП очаква ГЕРБ да сформира стабилно правителство
От нашия пратеник в Малта: ЕНП очаква ГЕРБ да сформира стабилно правителство