НОВИНИ

Рекорден брой туристи у нас тази година, според бранша

Краят на летния туристически сезон е и време за равносметки. Според туристическия бранш 2016-та ще се окаже рекордна по брой туристи, оборот и внесени данъци.

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 10.09.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Главно хотелите по морето, СПА-курортите и местата с културно-исторически забележителности са привлекли българските туристи, каза председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Върнахме руските туристи. С турците имаме 30 процента ръст на зимния туризъм. Всички балкански страни много добре се представиха на нашия пазар и зимата, и лятото. Чехи и поляци се върнаха. Германия и Англия дават ръст. Скандинавските страни вървят много добре.

В същото време над 100 000 българи са пътували в посока Гърция през последните четири почивни дни, като се предполага, че по-голямата част от тях с цел туризъм. Около половината от тях са пътували организирано, чрез туроператори, заяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти:

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Това е тенденция, която се появи преди няколко години и се задълбочава от гледна точка и на подобрената инфраструктура и повечето гранични пунктове към Гърция.

Вижте още какво каза Рагин във видеото.

Байко Байков обясни засиления интерес към Гърция така:

Близостта и достъпът изключително много до добре уредени плажове, които са на разстояние, достъпно в рамките на половин ден от по-голямата част от Южна България и разбира се, благоприятното време. Това е и един нормален интерес за този допълнителен уикенд на море от страна на българските туристи.

Подобряването на плажната инфраструктура, на пътищата и изграждането на пречиствателни станции са фактори, които ще върнат интереса на българите към Черноморието. По време на тези празници българите най-много са пътували в страната, подчерта Байко Байков.

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че до 2 седмици ще обяви детайли за новия конкурс за туристическо лого на България. Тогава ще бъдат оповестени и крайните дати за подаване на предложения, като идеята е сроковете да са възможно най-кратки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Основно германци и руснаци предпочетоха нашето Черноморие
Основно германци и руснаци предпочетоха нашето Черноморие
По-светъл Благоевград
По-светъл Благоевград