А курортните градчета вече се готвят да посрещнат туристите за предстоящите празнични дни. Рекорден брой посетители очакват в Калофер, където по традиция на Йордановден се извива ледено хоро във водите на река Тунджа.
Семейните хотели и къщите за гости в Калофер са били резервирани още от началото на лятото. По празниците в града се очаква да пристигнат стотици туристи от страната и чужбина
Лиляна Гологанова - хотелиер: Аз за моите гости винаги когато дойдат на празниците се старая с нещичко да ги изненадам, кулинарно е и с едни такива малки изненадки като подаръчета.
Кметът на Калофер Румен Стоянов посочи, че в града има възможност да бъдат настанени само 700 човека. Капацитетът е недостатъчен да поеме туристите по Коледно-Новогодишните празници и особено около Йордановден.
Румен Стоянов - кмет на Калофер: В момента нямаме свободно място, даже около града включително Карлово, до Хисар, до Павел Баня всичко е заето.
Калофер става все по-предпочитан за туристите заради културно-историческите забележителности, красивата природа и гостоприемството на местните хора. Традиционни и малко познати ястия подхранват и любопитство и апетит.
Мария Диманова: Специално за Йордановден се готви сливовата манджа, която се нарича кумова манджа, нали по Йордановден се посрещат кумите и кумците, това е калоферски млин с орехи, захар и точени домашни кори.
На празничната трапеза ще има фасул с ориз, качамак и тутманик с домашно сирене, а неизменна част от зимните празниците ще бъдат българските песните изпълнени под звуците на гайди.