Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Плюсовете и минусите от въвеждането на еврото

Премиерът Огнян Герджиков даде заявка, че ще направи всичко възможно, за да пуснем официална молба за влизане на страната ни в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Темата за готовността на България да стане част от финансовия съюз се повдига периодично от почти всяко правителство. Към момента страната ни е изпълнила всички финансови условия. Какви са плюсовете и минусите от въвеждането на еврото и оправдани ли са страховете, че европейската валута ще влоши стандарта ни на живот?

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
11:47, 05.03.2017
5343
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

Еврозоната - наричана още Клубът на богатите. Имаме ли място там? Оправдани ли са страховете ни, че цените на стоките ще скочат, ако започнем да се разплащаме с евро?

Че ще натежи в джоба ни еврото, е очевидно. Но по-важното е да претеглим плюсовете и минусите от въвеждането му, казват експерти.

Левон Хампарцумян - гл.изп.дир. на търговска банка
Бихме могли да очакваме едно относително намаляване на лихвите по кредити.
Димитър Бранков - зам.-председател на БСК
По-лесен и по-атрактивен достъп за чуждите инвестиции.
Георги Ангелов - икономист
Никой няма шанс може би следващите дори 4-5 години и въобще да влезе в еврозоната.

Между плюсовете и минусите със сигурност се знае, че България е изпълнила всички финансови критерии - дефицитът ни е до 3% от БВП, дългът не надвишава 60%, инфлацията също не превишава условието.

България е задължена да стане част от еврозоната още с подписването на договора за присъединяване в Европейския съюз през 2007-ма година.

В момента на картата на финансовия съюз има 19 държави. Преди да станем част от него обаче ни чака т. нар. "чакалня", където трябва да прекараме поне 2 години. В този междинен период страната ни трябва да се адаптира към европейската валута. Защо тогава кандидатстването ни се отлага вече 10 години? От финансовото министерство са лаконични - работи се, има създаден координационен съвет.

Маринела Петрова - зам.-министър на финансите
Има други критерии, които не са писани. Тази тиха дипломация има за цел да проучи какви са нагласите там за евентуално присъединяване. Такива консултации са правени няколкократно.

Темата за приемането на страната ни в еврозоната се повдига от почти всеки кабинет. Дори още преди да станем част от Европейския съюз. Сега премиерът Огнян Герджиков настоява да се задвижи процедурата по влизането ни в еврозоната.

Огнян Герджиков - служебен министър-председател
Тази моя амбиция не знам дали ще може да се осъществи. Има натоварени хора които работят по този въпорс, бих бил щастлив ако успеем да го доведем до край , но към днешна дата не мога да гарантирам

Според анализатори обаче, заявката за "чакалнята" за еврозоната е прибързана.

Георги Ангелов - икономист
Няма как страна която е в процедура по мониторинг на съдебната система да бъде допусната до светая светих еврозоната. Същото е свързано и със Шенген, няма как да не ни пускат там а същите страни да гласуват за нас в еврозоната. Има нужда от още реформи, а в особено разклатената европейска политическа ситуация критериите за еврозоната постоянно нарастват, защото се вижда, че тези които влязат без да са се реформирали, те не се реформират- нито Гърция нито Италия. Това е противоречието ние искаме да влезем за да станем богата страна а те искат от нас първо да станем богата страна и след това ще ни приемат.

Основно притеснение от въвеждането на новата валута е дали едно левче днес няма да струва едно евро след време.

Левон Хампарцумян- гл.изп.дир. на търговска банка
Трябва да има някакъв фантасмагоричен заговор на търговци които трябва да изнасилват клиентите си да купуват скъпо, някакви флуктоации могат да се получат но пазарът ще ги убие.

Според икономисти обаче може да очакваме минимално повишаване на цените - дотолкова доколкото търговците ще закръглят цените. Така, ако една стока струва 10 лева, вместо да се продава за точно 5,10 евро, продавачът ще го закръгли към 5,50 или 6 евро.

Колко точно ще струва влизането ни в предверието на еврозоната, никой не се наема да каже. Нито пък колко време ще отнеме. Неизвестностите не са малко. И дори да се окаже, че сега ни е рано, въпрос на време е и на политически преговори е да изравним везните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пълен списък на изборните секции в чужбина за вота на 26 март
Пълен списък на изборните секции в чужбина за вота на 26 март
В Бургас - електронно записване в детските градини и първи клас
В Бургас - електронно записване в детските градини и първи клас