НОВИНИ

Реставрират лъва от паметника на Шипка

Специалисти започнаха обследване на бронзовия лъв на Паметника на Свободата на връх Шипка.Той е в лошо състояние, има пукнатини по фигурата и има нужда от спешен ремонт. Средствата за консервацията и реставрацията са дарени от благотворителна инициатива на голяма търговска верига.

bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 07.05.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Бронзовата статуя на лъва е отлята в Софийския военен арсенал от група майстори по проект на скулптора Кирил Шиваров през 1929 година. Тя е съставена от 28 части, с дължина 8 метра и височина четири. Поставена е през 1934 година, а последният ремонт на скулптурата е направен в началото на 80-те години на миналия век. Експерти отвориха ревизионният отвор от лявата страна на лъва, през който се осъществява проникването във фигурата. Само тази част, според специалистите, тежи близо 300 килограма. Взети са проби от бронзовата отливка, изследват се и връзките между отделните елементи, като се прави цялостно заснемане с рентген.

д-р Петя Пенкова НАИМ при БАН: "От това, което до тук видяхме, разбира се все още ние продължаваме да работим, не смятаме, че състоянието е чак толкова драматично. Общо взето се държи доста добре конструкцията, като за времето, което е минало".

Изследва се и състоянието на бетона, налят в краката на лъва през 80-те години, когато е правена първата реконструкция. За съжаление няма никакви документи какво представлява отвътре фигурата.

Марин Марков, скулптор: "Има някакъв оптимизъм. Нашите предци, които са оставили това нещо, добре са си свършили работата. Материалът на отливките е добър, има конструкция, която все още се държи - болтове, има неща да се подменят, да се прегледат фуги".

След приключване на обследването предстои специалистите да вземат решение дали бронзовата статуя да бъде демонтирана за ремонт или реконструкцията ще се извърши на място.

Д-р Чавдар Ангелов - директор на НПМ "Шипка - Бузлуджа": "Следващата седмица се надявам специалистите, които сме ангажирали да подготвят доклада със своите анализи и препоръки за по-нататъшните действия, които би следвало да бъдат предприети за консервацията и реставрацията на този емблематичен лъв. Оттам ще имаме възможност да остойностим приблизително точно и сумата, която ще бъде необходима за завършване на цялостната работа".

След реставрацията на бронзовия лъв, която се очаква да приключи до края на годината, предстои и ремонт на цялостната предна фасада на Паметника на свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александрина Пендачанска се завръща у нас за специален концерт
Александрина Пендачанска се завръща у нас за специален концерт
13-годишният Любомир Янев спечели надпреварата Spelling bee
13-годишният Любомир Янев спечели надпреварата Spelling bee