НОВИНИ

​Револвер "Лафоше" разбуни духовете около смъртта на Ван Гог

Пистолетът е открит случайно от земеделец през 1965 година в областта, където гениалният холандски художник се самонаранява 75 години по-рано. Оръжието вече е било изложено в музея на Ван Гог в Амстердам.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:35, 03.04.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още
​револвер лафоше разбуни духовете около смъртта ван гог

Аукционната къща, предлагаща на търг 7-милиметровият револвер модел „Лафоше“ го нарича в рекламата си „най-известното оръжие в историята на изкуството". Наддаването ще се сътои на 19 юни и очакванията са, че цената му ще достигне 60 000 евро. "Техническите тестове на оръжието показаха, че то е било използвано и че е останало в земята за период, който ще съвпадне с 1890", твърдят още организаторите на търга.

Изследователите на Ван Гог смятат, че той се е застрелял с револвера близо до село, намиращо се северно от Париж, където прекарва последните няколко месеца от живота си през 1890 година.

Предполага се, че холандският художник е взел назаем пистолета от собственика на страноприемницата, където е отседнал. Наследниците на ханджията в момента го предлагат за продажба.

Това не е първият драматичен акт на Ван Гог за самонараняване. Две години по-рано през 1888 г. той отрязал ухото си, преди да го предложи на жена в публичен дом.

;

Докато повечето историци на изкуството са съгласни, че Ван Гог се е самоубил, това предположение напоследък се поставя под съмнение. Някои биографи на художника твърдят, че фаталният изстрел е бил произведен случайно от две местни момчета, които са си играели с пистолета на полето.

Тази теория получи нова популярност от биографичния филм за Ван Гог с участието на Уйлям Дефо - "Врата към вечността".

Неговият режисьор, известният американски художник Джулиан Шнабел, каза пред АФП, че Ван Гог е нарисувал 75 платна в последните си 80 дни живот и е малко вероятно да е мислел за самоубийство. Сред тях е прословутото платно „Портрет на доктор Гаше“ – местния лекар, който се е опитал да го спаси след фаталния изстрел. Картината постави световен рекорд, когато през 1990 година беше купена на търг за 82.5 милиона долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Микробус изгоря на метри от община Стара Загора
Микробус изгоря на метри от община Стара Загора
Станислав Стоянов положи клетва на мястото на Цветан Цветанов
Станислав Стоянов положи клетва на мястото на Цветан Цветанов