НОВИНИ

Режисьорът с български корени Тед Кочев с награда "Златен век"

Режисьорът с български корени Тед Кочев получи престижното отличие "Златен век" на церемония в Министерството на културата. Наградата се присъжда за изключителния му принос в световното кино. Създателят на "Рамбо: първа кръв" предложи да преподава на студентите в НАТФИЗ. По-късно Тед Кочев даде и пресконференция.

Айше Сали
от Айше Сали
20:10, 11.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Носител на "Златна мечка", с две номинации за "Златна палма" и една за "Оскар". Днешният "Златен век" обаче най-много развълнува Тед Кочев. Защото за създателя на "Рамбо" най-ценната награда е онази, която идва от неговия народ. И още една изненада просълзи режисьора - предложението да получи българско гражданство.

Вежди Рашидов, министър на културата: Да му кажем: Добре дошъл вкъщи, у дома.
Тед Кочев, режисьор: Аз имах голяма, голяма българска фамилия у дома. И в неделя всичките се събирахме и разказваха спомени от България. Сетне пееха български песни и плачеха, плачеха. Сега разбирам защо.

На част от нашата история Тед Кочев ще посвети филм. И то след 40 години в мечти за него. Симеон Сакскобургготски и княгиня Мария Луиза помагат за написването на сценария, а холивудските колеги на режисьора определят сюжета като невероятен.

Тед Кочев, режисьор: Искам да направя филм за цар Борис III и как той спасява българските евреи.

Малко по-късно режисьорът разговаря и с журналисти. С типичното си чувство за хумор той ни разказа за любовта към България и за емигрантския живот.

Тед Кочев, режисьор: Аз бях българин, българин в Канада. Един ден в моето училище четири богати момчета, англичани, ми се смееха и ми казаха: миришеш на чеснов лук!

За филмите, в които е важен човекът, отхвърлен от обществото. За кариерата, в която никога не е подозирал докъде ще стигне. И разбира се, за Рамбо и Силвестър Сталоун.

Тед Кочев, режисьор: Силвестър Сталоун е много хитър. Той знае какво хората искат да видят и какво не искат да видят.

Утре, в Дома на киното можете да получите автограф от Тед Кочев. Ние, вече си взехме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британци откриха лекарство срещу рак на гърдата
Британци откриха лекарство срещу рак на гърдата
Миков: ​България намалява със 110 души на ден
Миков: ​България намалява със 110 души на ден