НОВИНИ

Рибарица събра жители и гости за храмовия празник в църквата „Св. Пантелеймон"

Българската църква почита днес паметта на Свети Пантелеймон. Пантелеймон е великомъченик от Никомедия, страдал за Христовата вяра и е един от Четиринадесетте свети помощници.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:40, 27.07.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
рибарица събра жители гости храмовия празник църквата пантелеймон

Днес в църквата ,,Св. Пантелеймон“ в село Рибарица, жители и гости на община Тетевен се събраха на храмовия празник. Те запалиха свещи за здраве и благоденствие, съобщиха от община Тетевен.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, заедно със ставрофорен свещеноик. Павел и ставр. свещеник Борис, отслужиха литургия за здраве.

През 2011 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил извърши пълно освещаване на новата църква в селото. В светия престол бяха вложени частички от мощите на св. вмчк Пантелеймон, дарени лично от Ловчанския владика и от мощите на св. Новоселски мъченици. Историята на храма, носещ името на целителя св. вмчк Пантелеймон, започва от далечната 1922 г., когато местна жителка дарява парцел за строеж на храм. Първоначално на мястото е построена двуетажна къща, която, заедно с параклиса, приютява кметството и училището.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност
Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност
317 души са арестувани на неразрешен протест в Москва
317 души са арестувани на неразрешен протест в Москва