НОВИНИ

Рискове и възможности пред световната икономика

Световни лидери, банки и икономически организации сякаш се надпреварват през последния месец да предупреждават, че над световната икономика надвисват облаци на несигурност. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие предупреди, че световната икономика тази година може да спре растежа си, а Европейската централна банка обяви, че очаква забавяне на възстановителния процес в еврозоната. В тази ситуация на икономическа, а и политическа несигурност обаче има и оптимисти. Това са обикновените предприемачи. По-пълна или по-празна се оказва чашата на световната икономика - вижте в материала на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:21, 11.06.2016
Чете се за: 02:01 мин.
По света

Ако в природата черните лебеди не се срещат често и затова носят радост, то в икономиката съвсем не е така. Откакто през 2007 г. ливанският икономист Насим Талеб формулира теорията за "черния лебед" или събития, толкова неочаквани и катастрофални, че могат да имат сериозни последици. Тези дни френската банка "Сосиете женерал" използва метафората за черния лебед, за да обозначи основните рискове пред световната икономика.

Както виждаме, четири са черните лебеди, които според банката, заплашват икономическото развитие: рязко отслабване на световния растеж, рязка промяна в лихвите на Федералния резерв на Съединените щати, срутване на китайската икономика. Най-силен, според Сосиете женерал, е рискът от неочакван политически завой в Европа - 40 процента - на фона на предстоящия референдум за отделянето на Великобритания от Евросъюза, изборите в Испания в края на месеца, изборите във Франция, Германия, Холандия следващата година.

Рискове пред икономиката в Европа вижда и президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Марио Драги, президент на ЕЦБ
„Рисковете пред растежа в еврозоната клонят повече надолу, но балансът на рисковете се подобри заради предприетите мерки в паричната политика. Отрицателните рискове продължават да са свързани с глобалната икономика, предстоящия британски референдум и други геополитически рискове"

И ако сега Европа е едно от слабите звена в световната икономика, тревожни гласове че чуват и от изток. Японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че световната криза от 2008 г. отново е на път да се повтори заради риск от свиване на глобалната икономика.

Шиндзо Абе, премиер на Япония
"Най-големият риск, пред който сме изправени е, че ако не предприемем подходящи мерки, глобалната икономика ще излезе от обикновените цикли и ще попадне в криза"

Шиндзо Абе все пак не можа да убеди в това останалите лидери от Групата на 7-те най-развити държави по време на срещата им в Токио. Не са разтревожени за икономическото бъдеще и предприемачите. Според проучване на компанията "Ърнст енд Янг" бизнесмените продължават да са уверени в световната икономика като два пъти по-активно са готови да наемат нови работници в сравнение с големите корпорации. 59 на сто от малкия и средния бизнес по света тази година планира да увеличи работната си ръка, докато при големите корпорации - едва една трета са готови да наемат повече хора в близката година.

Уши Шрайбер, "Ърнст енд Янг"
"Малкият и средният бизнес продължават да имат увереност по повод пазарните възможности, което е наистина интересно. Увереността при това е по-голяма в сравнение с предишните години. Смятаме, че това е така, защото предприемачеството е във възход ,има много иноватори, които виждат възможности за нови бизнес модели и нови идеи"

Според проучването оптимизъм и доверие в местната икономика запазват 72 на сто от бизнесмените, а 67 на сто от тях имат доверие и в световната икономика.

Сред носителите на оптимизъм най-много са тези, които променят правилата в своя сектор или създават нов продукт или услуга. Те с по-голяма вероятност разширяват бизнеса си и постигат растеж в сравнение с останалите.

Уши Шрайбер, "Ърнст енд Янг"
"Точно в това сега е работата, защото хората имат интерес от такъв бизнес. Това е ерата на старт-ъповете, ерата на бизнес-организациите, които намират решения на дългосрочните проблеми по абсолютно нестандартен начин. Това, което виждаме, е че тези компании отбелязват много по-бърз растеж, затова и за кратко време наемат повече хора"

Тези хора, според проучването, намират нови и социално значими решения за стари проблеми. Както се казва, изход винаги има - важен е изборът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на МВР и НАП в Слънчев бряг
Акция на МВР и НАП в Слънчев бряг
Специални грижи за хората с увреждания в Разград
Специални грижи за хората с увреждания в Разград