НОВИНИ

Ръководството на БНТ направи тримесечния си отчет пред СЕМ

Днес ръководството на БНТ направи своя отчет за последните три месеца пред Съвета за електронни медии. Целта е да има максимална прозрачност относно дейността и финансовото състояние на телевизията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:05, 12.06.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Изпълняващият длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков започна отчета си за последните три месеца с безспорните успехи на обществената телевизия, а именно: посещението на папа Франциск у нас, което беше проследено от милиони по света благодарение на картината и сигнала на БНТ, както и отразяването на евроизборите и кампанията по споразумението между обществената телевизия и участниците в изборите.

Емил Кошлуков - и.д. генерален директор на БНТ: Почти всички платени форми за участие в публицистиката са продадени, мисля че всички са продадени. По време на кампанията приходите са рекордно високи, което показва, че телевизията, обществената телевизия е изключително търсен партньор в такива ситуации.
;

Според прогнозите до края на годината дефицитът на обществената телевизия се очаква да достигне до 44 млн. лв. Като голямата част от задълженията на БНТ са за такси за разпространение. За намаляването на дефицита вече са предприети конкретни мерки.

Емил Кошлуков - и.д. генерален директор на БНТ: Спряхме договори от порядъка на няколко милиона, които ще излязат от дефицита. Пред приключване сме на сублицензиране, споделяне на спортни права за няколко милиона, които ще намалят дефицита и бъдещия дефицит, тъй като по тези права плащанията са и през 2020-2021 година, няколко обществени поръчки, които за мене бяха съмнителни - няма да похарчим пари за тях. Сумарно, макар че е трудна такава оценка, вероятно спасените средства ще бъдат около 7-8 милиона.
;

От СЕМ изискваха тази информация, за да може всички кандидати за генерален директор да са поставени при равни условия на конкурса.

София Владимирова - председател на СЕМ: Дължахме този разговор - труден, емоционален - първо на обществото, разбира се. И на кандидатите за генерални директори, защото иначе за тях това би било скок в тъмното без въже. СЕМ няма да бяга от своята отговорност и неведнъж по време на наши отчети по бюджета в Парламента ние сме изказвали тежката ситуация, в която се намира СЕМ - да изисква от вас пълноценно, качествено, смислено изпълнение на вашата обществена функция. От друга страна ние си даваме сметка колко недофинансирана е БНТ.

Членовете на управителния съвет на БНТ също посочиха като причина за дефицита недостатъчното финансиране и заявиха готовност да поемат отговорност за решенията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Косово заличи шансовете ни за Евро 2020 (видео)
Косово заличи шансовете ни за Евро 2020 (видео)
Депутатите приеха намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв.
Депутатите приеха намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лв.