НОВИНИ

Прокуратурата провежда акция в офис на фирма, свързана с Иво Прокопиев

Спецакция на прокуратурата се провежда в офис на фирмата „Алфа Финанс", свързана с бизнесмена Иво Прокопиев. Миналата седмица срещу него и още няколко души, е повдигнато обвинение във връзка с приватизацията и последващата продажба на "Каолин".

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева Иво Никодимов
17:38, 12.06.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Разследването на прокуратурата е за пране на пари. Подозренията са, че компанията "Алфа Финанс" е придобила 100% от дружеството "Каолин" с цел прикриване на приходи и неплатени върху тях данъци. „Каолин“ АД от своя страна е собственик на капитала на РМД „Каолин 98“, чрез което предприятието е приватизирано в края на миналия век.

Днес спецпрокуратурата влезе в офиса на компанията "Алфа Финанс", за да търси документи, които да помогнат на разследването, което започна след като Антикорупционната комисия установи разминаване между доходите и имуществото на бизнесмена Иво Прокопиев, свързани със собствеността върху "Каолин" и приходите от продажбата му.

Димитър Петров - и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура: Тези документи са свързани с покупко-продажбата, въобще транзакциите, свързани с акциите на предприятието "Каолин". Не касаят издателска дейност или въобще каквито и да е медийни компании на обвиняемите. Съставя се протокол. Един от обвиняемите е на място заедно с неговите защитници.
;

Акцията се провежда с разрешение за претърсване от Специализирания съд заради ново обвинение за престъпен сговор, повдигнато миналата седмица срещу няколко души, включително Иво Прокопиев. Разследването започна преди няколко месеца първо в Софийската градска прокуратура и тогава на Прокопиев и ръководството на "Алфа финанс" бяха повдигнати обвинения за пране на пари.

Делото е прехвърлено на Специализираната прокуратура след като са събрани доказателства, че обвиняемите са действали координирано, като са регистрирали и офшорни компании, чрез които да прехвърлят финансовите потоци, коментираха източници от разследването. В края на 2017-а Антикорупционната комисия наложи запор на имущество, акции и сметки на бизнесмена за 200 милиона лева.

;

В позиция, изпратена до медиите, Иво Прокопиев посочи, че оценява събирането на документи като показно и го сравнява с цирк, чиито цели са пропагандни. По думите му, документите е можело бъдат поискани с писмо, а и повечето вече били предоставени. Прокопиев нарече акцията „поръчкова“. Според него „ръководството на прокуратурата все повече затвърждава представата на обществото, че действа като бухалка за натиск върху неудобните на властта хора и свободни медии“.

Прокопиев напомни, че води дело срещу държавата в съда в Страсбург, защото репресията срещу него продължава с години. Но уточни, че ще продължи да съдействаме на властите и да спазва закона.

През 2001 година Прокопиев беше разследван за приватизацията на завод "Каолин" чрез РМД и бонове от масовата приватизация. През 2003-та обаче беше оправдан от съда. Срещу бизсмена в момента се води и друго дело - заради продажбата на ЕРП-тата, където посредник беше друга негова фирма - "Булброкърс". По това дело подсъдими са още бившите министри от кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център
Правителството работи по създаването на обособен антитерористичен център
Демократична България поиска прекратяване на проекта АЕЦ Белене
"Демократична България" поиска прекратяване на проекта АЕЦ "Белене"