НОВИНИ

На първо четене: Партийната субсидия става 1 лев

Със 117 гласа „за“, 90 – „против“ и нито един въздържал се депутатите одобриха на първо четене актуализацията в държавния бюджет за 2019 година, която предвижда намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:56, 12.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Предложението бе прието с гласовете на народните представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а „БСП за България“ и ДПС бяха против.

Законодателната инициатива дойде от Министерския съвет и ако бъде одобрена и на второ четене, новият размер на партийната субсидия ще влезе в сила от 1 юли тази година. Според направените разчети така икономияте в бюджета за втората половина на 2019 г. ще бъде 14,6 млн. лв. Размерът на партийната субсидия се гласува в края на всяка календарна година, когато депутатите разглеждат законопроекта за държавния бюджет.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП подчерта, че партиите трябва да бъдат финансирани от държавата, като за пример даде, че такава е практиката в почти всички европейски държави. В Европа има само една страна, в която партиите не получават държавно финансиране и това е Швейцария.

От левицата разкритикуваха практиката някои от партиите да държат неизразходваните си средства от субсидии на банков депозит заради лихвата и направиха свое предложение – тези средства да бъдат върнати в държавния бюджет. Във връзка с аргумента на управляващите, че с намаляването на размера на субсидиите ще се стигне до икономии в бюджета, той заяви: „Закрийте отбраната и ще спестите 1 млрд. лв. Закрийте образованието и ще спестите още няколко милиарда“.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков обясни, че лихвата от депозита на неговата партия е едва 0,05% и тя стига само за покриването на банковите такси.

Въпреки че дадоха подкрепата си на първо четене, от ВМРО пък се заканиха да направят свои предложения в следващите обсъждания.

„Партиите вземат повече пари, отколкото би трябвало да вземат. Тези пари могат да бъдат намалени. Въпросът е с колко и на каква цена?“, коментира депутатът Искрен Веселинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС обсъди с фармацевтичния бранш идеята за по-ниско ДДС на лекарствата
ДПС обсъди с фармацевтичния бранш идеята за по-ниско ДДС на лекарствата
Умението да задаваш въпроси: Стойчо Керев в специално интервю
Умението да задаваш въпроси: Стойчо Керев в специално интервю