НОВИНИ

Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив

Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща - част от групов паметник на културата. Вече е изискана цялата налична документация, за да се проследи административният път, по който е издадено строителното разрешение за обекта в центъра на града. Икономическа полиция също извършва своя проверка.

bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 12.06.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Прокуратурата е сезирана от кмета на район „Централен". Незабавно след двата сигнала са назначени наблюдаващи прокурори.

Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Досъдебното производство се води за престъпление, изразило се в нареждане на противозаконна дейност на територия, която е защитена за опазване на културното наследство. Колегата е разпоредил на инспектората за опазване на културното наследство към министерство на културата да бъде извършена проверка.

Второто производство се фокусира върху проектната и строителната документация за реконструкцията на къщата, чиято фасада по план е трябвало да бъде запазена. Вместо това обаче сградата е срината до основи.

Галина Андреева-Минчева, заместник-окръжен прокурор на Пловдив: Предвиденото в закона наказание за престъплението е лишаване от свобода до пет години, както и глоба от 2 до 10 000 лева.

Младият пловдивски художник Явор Костадинов с тъга минава покрай останките от прочутата къща, дело на архитекта Йосиф Шнитер. Преди години именно фасадата на паметника на културата вдъхновила автора за една от творбите му.

Явор Костадинов, художник: Сградата я няма. Тя ще започне да изчезва постепенно и от паметта. След толкова много случаи на архитектурно и културно наследство, което изгубихме в Пловдив, трудно ми е да кажа, че съм ядосан. По-скоро усещам нещо като огорчение.

Според Явор проблемът с опазването на старите знакови къщи се корени в непрекъснатата смяна на собствеността им. По думите на художника често новите притежатели са лишени от чувството за съпричастност към опазването на културното наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е водоподаването в Стрелча, но водата не е годна за пиене
Възстановено е водоподаването в Стрелча, но водата не е годна за пиене
Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор
Президентът Радев свика кръгла маса за предстоящия избор на нов главен прокурор