НОВИНИ

Запорирани са 40 дружества, банкови сметки и имот на Иво Прокопиев

По искане на Комисията за незаконнопридобито имущество - съдът в Бургас е наложил запор на имущество на бизнесмена Иво Прокопиев, съпругата му и контролирани от него дружества за близо 200 милиона лева. На 2 пресконференции - една след друга, издателят на "Дневник" и "Капитал" - Прокопиев и шефът на Комисията Пламен Георгиев взаимно се обвиниха в безпрецедентен натиск и неправомерно изнасяне на класифицирана информация.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:17, 12.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Запорирани са дялове и акции в 40 дружества, банкови сметки и недвижим имот в Созопол, съобщиха от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Повод за проверката е обвинението срещу бизнесмена Иво Прокопиев, свързано с приватизацията на EVN. Според шефа на комисията - са открити значителни несъответствия в доходите на бизнесмена и съпругата му и категорични данни за незаконно придобито имущество.

Пламен Георгиев - председател на КОНПИ: Искаме обаче да възразим срещу безпрецедентния опит за публичен натиск върху комисията чрез медийни публикации. Такова нещо скоро ще направим пет години, не се е случвало. В самото начало очевидно манипулативно беше изнесена една такава информация, че видите ли ние атакуваме медии, което изобщо, уверявам ви, не ни е минавало през акъла.

Разминаването в доходите на Прокопиев е 14 млн. лв. Останалата сума - до близо 200 хиляди идва от дивиденти, свъзрани с Каолин и от продажбата на акциите на дружеството през 2012-та година. По повод тази сделка комисията се връща към края на 90-те и извършва пълна проверка на приватизационната процедура. Според експертите в нея са открити редица нередности, които сочат, че имуществото е придобито по незаконен път. Георгиев обясни, че давността за приватизацията не засяга гражданската конфискация.

Пламен Георгиев - председател на КОНПИ: Не е луд тоя, който яде баницата, но като са извършени нарушения и ние ги виждаме тези нарушения. В крайна сметка имаме едно незаконно придобито имущество. Имущество, на цена която 2 години преди това е била оценено на 20 млн. долара, реално платени под 2 млн.

На контрапресконференция бизнесменът Иво Прокопиев определи действията на КОНПИ като зловещо злодеяние и безпрецедентна злоупотреба с власт.

Иво Прокопиев - бизнесмен: Да кажем, че сме свидетели как една държавна институция, овластена с толкова много права по закон, е използвана като бухалка и като инструмент на репресия. За нас няма никакво съмнение, каква е ултимативната цел - да бъде подчинена редакционната позиция на 2 от малко останалите независими медии - "Капитал" и "Дневник".

Прокопиев заяви, че нищо от казаното от КОНПИ не е вярно. Обясни, че и той и съпругата и фирмите му са проверявани многократно през годините от всички възможни институции. Оспори твърденията за нарушения в сделката за "Каолин".

Иво Прокопиев - бизнесмен: Сделката е законна. Това е установено по всякакъв надлежен ред. Има съдебно решение на 3 три инстанции. Всички останали твърдения за мними несъответствие в доходите, аз бих определил единствено като дребни мошеничества.

Определението на Бургаския окръжен съд за запора е обжалвано. Сега по процедура Прокопиев има три месеца, за да докаже, че доходите, за които претендира Комисията са законни. Иначе - следващата стъпка е дело за конфискация на имуществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарствата - нова ниша за организираната престъпност
Лекарствата - нова ниша за организираната престъпност
Експерти търсят начин да облекчат административната тежест за корабоплаването
Експерти търсят начин да облекчат административната тежест за корабоплаването