НОВИНИ

Робърт Редфорд на 80 години

Живата легенда на световното кино Робърт Редфорд празнува своя 80-ти рожден ден днес. Прочутият американски актьор навлиза в професията си преди повече от 50 години.

Георги Петров
от Георги Петров
10:36, 18.08.2016
Чете се за: 01:08 мин.
Още
робърт редфорд години

Чарлс Робърт Редфорд-младши е роден на 18-ти август 1936 година в Санта Моника, щата Калифорния. Актьорската му кариера започва в началото на 60-те години на миналия век с появи в култови телевизионни продукции като "Зоната на здрача" и "Недосегаемите".

През 1966 година Редфорд печели "Златен глобус" за изгряваща звезда на годината, а година по-късно играе едната от главните роли в легендарния уестърн "Буч Касиди и Сънденс Кид". С него стартира и екранното партньорство между Редфорд и Пол Нюман, което се пренася и в култовата лента "Ужилването" от 1973 година, която печели "Оскар" за най-добър филм.

През 1980-а година Редфорд печели "Оскар" и за режисура с дебюта си в режисьорската професия с лентата "Обикновени хора". През 70-те години актьорът основава филмов институт, верига киносалони и фестивал за американски независими кинопродукции. Редфорд им дава името "Сънденс" заради звездната си роля в едноименния уестърн. Фестивалът "Сънденс" се провежда всяка година и до днес. През 2008-а на него се прожектират 125 пълнометражни филми от 34 страни пред повече от 50 хиляди посетители.

Робърт Редфорд: Фактът, че Сънденс успя да постигне зададената му цел, да допринесе за разнообразието в нашата индустрия и да предостави подкрепа за артистичната форма на изразяване, е изключителна радост за мен.

През последните години Робърт Редфорд се върна в светлината на прожекторите с ролите си в касовия супергеройски блокбъстър на "Мarvel" "Завръщането на първия отмъстител" и независимата продукция "Всичко е изгубено", в която изигра единствената роля. По киносалоните до края на годината се очаква и анимационния филм "Драконът, моя приятел", в който Редфорд ще озвучи един от персонажите.

Робърт Редфорд: За мен това беше шанс да се върна към детството си и да си припомня времена, в които обичах истории за фантазии, приключения и магии. С този филм аз се върнах назад във времето.

През 2002 година Редфорд получи награда за цялостно творчество от Американския филмов институт. В допълнение към кариерата си в киното актьорът е известен активист за множество каузи от сферата на екологията, изкуствата и хуманитарните науки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ въведоха забрана върху вноса на културни ценности от Сирия
САЩ въведоха забрана върху вноса на културни ценности от Сирия
Ивет Лалова осма във финала на 200 метра
Ивет Лалова осма във финала на 200 метра