НОВИНИ

Родители срещу забраната за бутилки минерална вода в детските градини

Родители от Перник се обявиха срещу забраната да се носят бутилки с минерална вода в детските градини. Един от основните им аргументи е, че за пластмасовите чашки не може да бъде доказано, че са хигиенични и стерилизирани, и няма как пренасянето на заради и бактерии да бъде предотвратено. Ако всяко дете има шишенце с минерална вода, то знае, че си е само негово и пие от него, обясниха родителите.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:29, 22.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Казусът коментира и Силвия Младенова, главен експерт от РЗИ - Перник:

Носенето на минерална вода в пластмасови шишета е масова практика. В законовата наредба изрично е упоменато, че всяко дете трябва да използва индивидуална чашка, която подлежи на термодезинфекция и стерилизация. Не се препоръчва пиенето на определени марки минерални води и ако се използва такава вода, тя не трябва да бъде внесена отвън, от родителите.

Наличието на флуорид в мин вода трябва да е под 1,5 мг на литър, допълни експертът и обясни, че за качеството на минералната вода отговорност носи фирмата, която има сключен договор с детското заведение.

;

Директорът на градината успокои притеснените родители и заяви, че ще бъдат взети всички необходими мерки за безопасността и здравето на децата.

Михаела Ивайлова, директор на детска градина "Калина Малина" - Перник: РЗИ ни е дало срок до 31 август да предприемем мерки, така че предстои обсъждане с родителите на всяка група. Ще направим поръчка за индивидуална чашка от алпака за всяко дете, за да се предотврати опасността от нараняване със стъклени чаши.

Предстои забраната за внасяне на вода отвън да влезе в сила във всички детски градини в страната

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-новите методи в неврохирургията ще стигнат и до българските пациенти
Най-новите методи в неврохирургията ще стигнат и до българските пациенти
Традиционната обиколка Витоша 100 ще се проведе през уикенда
Традиционната обиколка "Витоша 100" ще се проведе през уикенда