НОВИНИ

Родители в защита на социален център "Свети Георги" в Пловдив

Трети месец продължава борбата на родители на деца с увреждания от цяла Южна България, които не желаят закриването на социалния учебно-професионален център „Свети Георги” в Пловдив. На 15 септември родителите бяха изненадани неприятно, след като стана ясно, че се спира приемът на ученици за първи курс. В момента там продължава обучението на 70 деца във втори и трети курс.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
07:31, 24.11.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Дъщерята на Станислава Неделчева страда от детска церебрална парализа. Завършила е масова гимназия, но с много усилия. Това което е научила обаче не ѝ помага, за да се реализира на пазара на труда.

Станислава Неделчева - родител на дете с увреждане: Имаше голямо желание, беше приета по принцип но получихме писма, с което се спира приема за първи курс. Децата нямат избор, тя не може да бъде студентка, защото няма капацитет, не може да работи и трябва да стои вкъщи, което води до една деградация, защото тя е абсолютно разочарована, защото всички други ходят на училище, тя няма кой знае колко социални контакти, ужасно е.

Трети месец родителите нямат конкретни отговори нито от социалното, нито от образователното министерство. В последното писмо, което са получили, им обясняват, че центровете ще бъдат реформирани, но без ясни параметри как и кога.

Мария Славова - родител на дете с увреждания: Ние като родители смятаме, че в общообразователната система нямат възможност за реализация, по простата причина че те нито могат да наваксат учебния процес, за тях са необходими специални грижи и от страна на учителя.

В подкрепа на родителите застава и община Пловдив.

Веселина Ботева - експерт "Социална политика", община Пловдив: Ние ще направим възможно да кандидатстваме по програма "Развитие на човешките ресурси" за създаване на социално предприятие, ще подготвим апликационната форма, в момента обмисляме няколко варианта какво ще произвеждат децата, ограничен е ресурса - само 400 хиляди. Ако успеем да спечелим проект, ще осигурим работа за един малък процент от хората.

Ако бъдещия проект на община Пловдив получи одобрение по него ще богат да работят едва 10 от възпитаниците на центъра.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна вторият етап от ремонта на международния път Е-79 във Враца
Започна вторият етап от ремонта на международния път Е-79 във Враца
Няма средства за Защитеното жилище за хора с ментални проблеми в Могилино
Няма средства за Защитеното жилище за хора с ментални проблеми в Могилино