НОВИНИ

Родриго Дутерте положи клетва като президент на Филипините

Родриго Дутерте положи клетва като президент на Филипините и обеща бързи промени за борба с престъпността, корупцията и бедността. Дутерте сменя на поста Бениньо Акино. Мандатът му е шест години. В речта си при встъпване в длъжност Дутерте заяви, че е подкопано доверието към политиците и хората са жадни за промяна. Той заяви, че ще започне "безмилостна" и "неуморна" битка с престъпността и предупреди държавните служители, че няма да толерира корупцията.

bnt avatar logo
от БТА
11:34, 30.06.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света
родриго дутерте положи клетва президент филипините

Седемдесет и една годишният Дутерте, бивш прокурор и дългогодишен кмет на южния град Давао, спечели президентските избори през май. По време на предизборната кампания той привлече вниманието с обещанията си да прочисти за шест месеца бедната азиатска страна от престъпници и корумпирани държавни служители, но с крайните си позиции предизвика тревога у правозащитните организации и Римокатолическата църква, която има голямо влияние във Филипините.

Дутерте казва, че ще сложи край на господството на "имперска Манила" - традиционния властови център в страната - чрез промяна от сегашната президентска система към федерална форма на управление, посочва ДПА.
Той се зарича да върне смъртното наказание, да избие всички престъпници и да приложи агресивна програма за семейно планиране. Новият президент не се слави като почитател на елегантното облекло - той обикновено носи ежедневна риза с къси ръкави, никога не обува чорапи, а по време на кампанията каза, че няма да слага вратовръзка, отбелязва Ройтерс.

Според сътрудници Дутерте, верен на своя нетрадиционен стил, иска да се вози с пикап, а не с бронираната президентска лимузина. Не е ясно дали той ще спази обещанието си да се откаже от лукса на президентския дворец и да пътува всеки ден от родния си град в южната част на Филипините, който е на два часа път по въздух от Манила. Освен да обуздае престъпността, от Дутерте избирателите ще очакват да оправи инфраструктурата във Филипините, да създаде работни места и да измъкне от бедността над една четвърт от 100-милионното население на страната.

Новият президент казва, че иска да разпредели богатството по-равномерно, но и заявява, че ще продължи икономическата политика на своя предшественик, която беше съсредоточена върху инфраструктурата и фискалната ефективност, с цел да повиши растежа до 7-8 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощи за първокласници в Благоевград
Помощи за първокласници в Благоевград
Над 500 незаконни площадки изкупуват крадени метали
Над 500 незаконни площадки изкупуват крадени метали