НОВИНИ

Румен Порожанов: 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор

Близо 2,5 млрд. лв. са постъпили по сметките на земеделските производители у нас през тази година по линия на различни мерки и схеми. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на заключителна конференция за работата в сектора. По думите му миналата година е имало частични забавяния при някои плащания, но сега това е избегнато. Според министър Порожанов 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор, като основни проблеми се очакват в овцевъдството.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:34, 19.12.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Тази година фонд "Земеделие" е изплатил над 630 млн. лв. директни плащания на 58 000 производители у нас. Броят на подадените заявления е по-малък в сравнение с миналата година, но площите са същите. Обяснението е с окрупняването на земята. През 2018 г. вече има одобрени и две нови помощи в сектора.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Едната е за малките мандри, другата е за сертификата, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да продават в големите вериги. И в двете схеми предвиждаме до 50% покриване на разходите.

Не се очаква загуба на пари по програмата за развитие на селските райони. От министерството обаче предупредиха, че 2019 г. ще бъде трудна за животновъдите, най-вече за овцевъдите. Цените на фуражите растат покрай цените на зърното, а и има проблеми при реализацията на продукцията. Затова през януари е насрочена среща с животновъди и преработватели.

;

Продължава и борбата с болестите по животните.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Надявам се да приключим темата с болестите по дребните преживни животни в Югоизточна България. Другата болест - африканска чума по свинете, обаче съвсем не е отминала. Така че темата отново ще бъде актуална за съжаление.

Според Румен Порожанов това, което министерството не е успяло да направи тази година, е да бъде приет Законът за градушките. Намеренията са през януари той да бъде предложен в Министерски съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки
Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки
Скандал в парламента за концесиите на морските плажове
Скандал в парламента за концесиите на морските плажове