НОВИНИ

Румен Радев: С вярата и волята Левски събуди цял народ и го поведе към свободата

Преди 146 години тук на това място бе обесен Васил Левски. От тогава близо век и половина на тази дата се явяваме на символичен рапорт пред паметника на Апостола, за да му кажем какво става с неговата и нашата България, какво става с чистата и святата Република, с братството без оглед на вяра и народност. Това каза в словото си по повод 146-ата годишнина от обесването на Васил Левски президентът на Република България Румен Радев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 19.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Румен Радев, президент на Република България: Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика. От Дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време. В Републиката, пише Апостолът, всекиму ще се държи сметка за делата - така ли е днес? Работим изцяло български и не искаме да се водим по никого извън българско, заявява Левски - но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от висшегласието. Днес и това право е обект на посегателство. Не случайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи - нашите българи желаят свободата, но я приемат ако им се поднесе в къщите на тепсия.
;
Левски надживя всички превратности на новата ни история. Неговите портрети висят в много кабинети като икони в запусната черква. Но вярата в родината и волята за истина и правда са по-силни от всяко униние. С тях един дякон събуди цял народ и го поведе към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Показа ни, че дори и робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор, въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че "не думи трябват, а дела", че съдбата ни е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия.

Поклон пред делото на Васил Левски. Да живее България!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова: За да пребъде държавата, българите трябва да вървят заедно
Йорданка Фандъкова: За да пребъде държавата, българите трябва да вървят заедно
Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит
Юнкер: Никой няма да се противопостави на отлагане на Брекзит