НОВИНИ

Специалното интервю на президента Румен Радев в „Панорама“

В специално интервю за „Панорама“ президентът Румен Радев заяви, че неговата сила е в заявяването на истината. Освен корупцията, оставката на здравния министър и други актуални теми от политиката, държавният глава за първи път коментира и идеята на управляващите да ревизират приватизацията през годините на прехода.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
20:05, 10.11.2017
13060
Чете се за: 03:27 мин.
У нас

Приватизацията и уроците от прехода

В интервюто си за „Панорама“ президентът Радев заяви, че са необходими наказания за престъпленията по време на приватизацията. Според него корупцията, бедността, престъпността и липсата за усещане на справедливост са прокудили два милиона българи извън страната.

Румен Радев, президент на Р България: Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата, смелостта да разкриваш схемите в сегашно време. Моята професия ме научи,че съдбата има много неизвестни. и само наивникът може да си въобрази, че съдбата зависи от него. Но все пак днес България е демократична страна. Всеки има право на глас, на мнение, но друг е въпросът как отстояваш правата си. как се бориш за тях, как обмисляш вота си.

Румен Радев заяви, че с предложението да отпадне давността за престъпление по време приватизацията, управляващите сами си нанасят удар.

Румен Радев, президент на Р България: Необходимостта от наказание за престъпление по време на приватизацията е повече от очевидна и това трябва да се случи. Всички го очакваме и то отдавна. И тук аз приветствам предложенията на управляващите, но трябва да знаят, че отговорност трябва да носят не само престъпилите закона при приватизацията, но и виновните за липсата на въздействие.

Румен Радев заяви, че е песимист по отношение на ефективността на новия закон на управляващите.

Президентът заяви, че със събирането на предшествениците си да почетат заедно паметта на д-р Желев, той е искал да даде знак за помирение, като им благодари, че са откликнали на поканата му.

Румен Радев, президент на Р България: Да речем президентът Желев, на края на своя мандат, той бе отхвърлен и от опонентите, но и от своите. Но той не отговори на злобата със злоба. Докато други използваха омразата, за да я превърнат в политически бизнес, който днес процъфтява и това поведение на доктор Желев заслужава уважение.

Румен Радев коментира, че ЕС и НАТО са стратегически цели, които България е постигнала отдавна. Той се обяви за търсене на нови цели, без да се влиза в предначертани рамки.


Война срещу президентската институция

Според Румен Радев има война срещу президентската институция, която не той е инициирал. С това той оправда на моменти острия си тон.

Румен Радев, президент на Р България: Виждате, че цяла парламентарна комисия бе употребена за очерняне на моето име, но авторите на тази кампания явно подценяват българските граждани. Аз следвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, законност, справедливост, антикорупция.

Румен Радев заяви, че неговото най-силно оръжие е истината, макар правомощията на президентската институция да са ограничени.


Протест на военните летци

Той се застъпи зад протеста на бившите си подчинени военни летци и отхвърли обвиненията, че исканията им са каприз. Президентът отхвърли и подозренията, че стои по някакъв начин зад протеста на летците.

Румен Радев, президент на Р България: Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт, когато летците отстояват своите права, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение.
;

Основни цели пред президента

Като основни свои приоритети Румен Радев посочи антикорупцията, където има разминаване с управляващите, националния сувиренитет и реформа в сферата на вероизповеданията, справедливостта и съдебната реформа, бедността.

Румен Радев, президент на Р България: Вижте селата, вижте малките населени места. Вижте северозапада и ще се убедите, че за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени.

Бившият министър на здравеопазването Николай Петров

По казуса с бившия министър на здравеопазването Николай Петров Румен Радев заяви, че се измества фокусът от проблема.

Румен Радев, президент на Р България: Ако разкриването на истината е грях, това означава, че ние сме в тежка деградация и точно тази деградация ражда всевъзможни конспиративни теории.

Президентът заяви, че само проверка може да установи има ли нарушения в работата на Николай Петров като директор на ВМА и допълни, че го познава добре и като генерал, и като директор на военната болница.


Борбата с корупцията

Румен Радев заяви, че неговия ангажимент към съдебната реформа нито започва, нито свършва с избора на председател на Върховния административен съд.

Румен Радев, президент на Р България: Отдавна заявих ясно, че в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта. Отдавна изразих ясна позиция, че за да бъде тази борба успешна трябва да имаме силен и независим орган, който да може да разкрива, да пресича да разкрива и да разследва корупционни престъпления.

Според Радев Консултативният съвет за национална сигурност е бил успех, като целта му е била да се постигне обединение около ясни принципи, които да водят към ефективна борба с корупцията.

Румен Радев, президент на Р България: Но най-големият успех на този КСНС бе, че хората от които зависи тази борба с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са свикнали да се крият зад колективната безотговорност на НС. Борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от личния пример и от отношението на хората от тези етажи

Кои са народни будители?

Румен Радев сподели, че според него будител може да бъде всеки, дори да не е интелектуалец.

Румен Радев, президент на Р България: Но аз съм сигурен, че българинът няма как да сбърка един поръчков анализатор със св. Иван Рилски, който е патрон на този празник. Ние преди всичко трябва да надмогнем нашите комплекси и не винаги да се стремим да се вложим в предварително начертани рамки. България трябва да открие себе си и да се обърне към очакванията и надеждите на българските граждани, защото за мен нашите ценности по дефиниция са не по-малко европейски от ценностите на други страни от континента.

Спор с Русия за спасяването на българските евреи

Според Радев поругаването на паметниците е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята, като определи конфронтацията с Москва по въпроса като взаимно „неизгодна“.

Румен Радев, президент на Р България: България е страна от ЕС, но виждате че масово се шири усещането за липса на перспектива, справедливост и сигурности само с оценки и готови рецепти ние явно няма да можем да се справим. трябва да се обърнем откровено към нашите проблеми, да се мобилизираме да запретнем ръкави и да обединим защото никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще.

Според президента успехът на всяко начинание зависи от общи усилия, затова и ще работи в тази посока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво очакват лекари и пациенти да се промени в здравеопазването?
Какво очакват лекари и пациенти да се промени в здравеопазването?
Оправдателни присъди за Райна Петрова и Надежда Минчева
Оправдателни присъди за Райна Петрова и Надежда Минчева