НОВИНИ

Русенски ученици изобретиха устройство за безопасно пресичане

Ученици от Английската гимназия в Русе изобретиха устройство за безопасно пресичане на улици. Те възнамеряват да патентоват изобретението си, за да може то да влезе в употреба.

bnt avatar logo
от Ива Колева
19:48, 03.05.2017
5465
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Учениците от Английската гимназия „Гео Милев" и тяхната преподавателка Ралица Чакърова са заедно в клуб „Предприемачество" от година. Повечето от тях са пълнолетни и вече имат шофьорски книжки. Разтревожени от многото пътни инциденти, решават да изобретят устройство, което ще пази пешеходците, докато пресичат. Помагат им и специалисти от Русенския университет.

Стелияна Йорданова - 12 клас в Английската гимназия в Русе
„Повечето от нас стават шофьори и промените в Закона ни подтикнаха да защитим пешеходците."
Георги Костадинов - 12 клас в Английската гимназия в Русе
„Когато засече пешеходец, устройството подава светлинен сигнал чрез сензор, че е засякъл пешеходец, готов да пресича и подава сигнал на идващия водач."

Продължителността на светлинния сигнал е 40 секунди, но може да се удължи на по-оживените булеварди. Учениците са решени да приложат устройството в реални условия. И вече са направили първите крачки в тази посока.

Ралица Чакърова - ръководител на клуб „Предприемачество"
„Направили сме срещи с началника на КАТ и с началника на комунални дейности. Ще внесем идеята в комисията за безопасност на движението."

И ако изобретението наистина влезе в употреба, то ще бъде поставено в предпазни кутии, за да се избегнат вандалски прояви и то да изпълни предназначението си: да пази пешеходците от инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова присъства на протест срещу презастрояването в Пловдив
Мая Манолова присъства на протест срещу презастрояването в Пловдив
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи
Абитуриентка от Благоевград разработи GPS за незрящи