НОВИНИ

Павлова: За тримесечен кратък мандат успяхме да извършим много дейности

"За тримесечен кратък мандат успяхме да извършим много дейности. Те са подробно описани в отчета, който предадохме на министър-председателя и заедно с отчетите на всички министерства беше връчен на президента". Това каза в предаването "Още от деня" служебният министър на правосъдието Мария Павлова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 03.05.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Павлова поясни, че един от най-важните акценти е изготвения и приет с решение на Министерски съвет отчет по плана за действие за 2016 г., както и новия план за 2017 година, във връзка с изпълнение на препоръките на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка.

"Макар, че този план за действие за 2017 година беше приет през февруари, в рамките на два месеца от общо 48 набелязани мерки за тази година, ние имаме изпълнение по 35, пълно или частично изпълнение. В този случай се наблюдава един много добър синхрон между всички институции, тъй като министерство на правосъдието се явява координатор по този механизъм. Става въпрос за НАП, митници, ВСС, МВР, ВКС, Главна прокуратура. Това са множество институции, които министерството на правосъдието следва да координира действията им във връзка с изпълнение на препоръките дадени в последния доклад на ЕК", каза министър Павлова.

Като друг важен акцент по време на мандата министър Павлова посочи подписването на писмо за присъединяване към засилено сътрудничество за създаване на "служба на европейския прокурор". Това е станало на неформална среща в Брюксел между министрите на правосъдието във формат "Съвет по правосъдие и вътрешен ред" на 28 март.

Повлова уточни, че по този начин България е показала, че ние сме една от водещите държави, които иницират и изцяло подкрепят създаването на такава институция за засилена борба с престъпленията, свързани с разходването на средства и фондове на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В русенската корабостроителница не са получавали заплати от месеци
В русенската корабостроителница не са получавали заплати от месеци
ЕС няма да наказва британците за Брекзит
ЕС няма да наказва британците за Брекзит