НОВИНИ

Руши се Брънековата къща в Ямбол

Една от най-емблематичните сгради в Ямбол - Брънековата къща, се руши и никой не може да намери начин да принуди собствениците й да се погрижат за паметника на културата.

bnt avatar logo
от БНТ
06:57, 05.04.2016
8602
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След неколкократни опити за преговори с наследниците от общината възнамеряват да опрат до единствената възможна законна процедура за възстановяване на архитектурната ценност. Не е ясно обаче дали ще стигне времето за изпълнение на процедурата преди къщата да рухне сама.

Николай Костадинов, уредник в Историческия музей: Къщата на рода Брънекови е обявена за архитектурен паметник с местно значение тип ансамбъл през 1997 г. заедно със сградата на Минералната баня, както и с няколко къщи на улица „Паисий Хилендарски“.

Къщата е построена в периода 1903 г., когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол, и преди участието му в Балканските войни. Единият от синовете му Любомир, който също е оставил диря в историята на града, е живял в нея до 1995 г. , но след след това наследниците не могат да се разберат как да опазят имота.

Повече от 15 години общината безуспешно търси варианти да съхрани една от най-емблематичните сгради на Ямбол.

Георги Славов, кмет на община Ямбол: Проблемът е, че има голям брой наследници, които явно нямат разбиране помежду си и отношение към тази собственост, която са наследили. Имаше включително и съдебно дело... Обжалвано е това, което аз съм възложил, от собствениците. За формални пропуски съдът е отменил заповедта.

Не са помогнали и преговорите със собствениците, които обещавали да укрепят къщата, но нищо не предприемали. За да предпази хората от струтващата се сграда, община Ямбол нееднократно е поставяла сигнални ленти. За по-голяма сигурност преди дни къщата беше оградена с платна.

Георги Славов, кмет на община Ямбол: Стартираме пак всичките процедури по съответния ред, с което след нарочна комисия да поканим собствениците доброволно да отстранят, да ремонтират сградата и да отстранят тези нередности, които сме констатирали. Ако не го направят, ще преминем към принудителна, което законът го позволява, към принудително от наша гледна точка отремонтиране на къщата и след това по съдебен път търсене на, овъзмездяване на разходите от собствениците.

От общината са убедени, че са наложителни законови промени, които да улесняват действията спрямо недобросъвестните собственици на паметници на културата, за да могат да запазят за поколенията архитектурните шедьоври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видимо пияна жена катастрофира в центъра на Казанлък
Видимо пияна жена катастрофира в центъра на Казанлък
Разясняват новия ред за лечение на онкоболни
Разясняват новия ред за лечение на онкоболни