НОВИНИ

Руши се едно от първите килийни училища в страната

Едно от първите килийни училища в България е почти напълно съборено. В него е преподавал Петко Рачев Славейков. Училището се намира в град Дебелец, в двора на църквата "Света Марина". През годините са изготвяни няколко проекта за възстановяване и реставрация, но средства няма. По първоначални изчисления, реконструкцията ще струва близо 100 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:13, 25.06.2017
5890
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Килийното училище град Дебелец е построено през 30-те години на деветнайсти век, в двора на църквата "Света Марина", изцяло с даренията, труда и жаждата за просвещение на местните.

Събка Илиева - библиотекар, НЧ „Съгласие" - Дебелец: Една стаичка, в която първите дебелски деца се събират, за да бъдат ограмотени, да ги научат на четмо и писмо. След това започват леки пристройки, защото децата се увеличават. Първите учители, които са били, са били монаси от манастирите в околните селища.

За кратко в това училище преподава и именития български поет Петко Славейков.

Събка Илиева - библиотекар, НЧ „Съгласие" - Дебелец: Той не се е задържал много по тия места, защото е бил гонен от турската власт. Учителстват постепенно и дебелски учители, които са завършили вече манастирските училища.

Килийното училище функционира до 1862 година, когато в града и създаването първото светско училище. По-късно през годините сградата на старото школо е обявена за паметник на културата. С началото на новия век обаче училището малко по малко започва да тъне в разруха, а средства за спасяването му няма.

Снежана Първанова - кмет на град Дебелец: Специалистите, които направиха оглед е, че килийното училище се нуждае от цялостно възстановяване т.е. не могат да бъдат правени частични ремонтни дейности и до около два месеца този проект ще бъде готов. От там насетне предстои този проект да бъде одобрен от Министерство на културата.

Не е ясно кога и дали ще бъде възстановено старото килийно училище в Дебелец, но и тук хората са категорични в едно, че докато някога хората са делили от залъка си, за да строят църкви и училища, днес ние сами погубваме живата си история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на хранителните стоки на едро остават сравнително ниски през юни
Цените на хранителните стоки на едро остават сравнително ниски през юни
Днес е вторият ден на фестивала София диша
Днес е вторият ден на фестивала "София диша"