НОВИНИ

Къде и с колко се планира да поскъпнат токът и парното?

Доставчиците на ток поискаха увеличение на цените за бита от между 8 и 20%. Това стана ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране. Почти всички топлофикации предлагат парното също да поскъпне, някои от тях драстично - с до 62%. Това стана ясно от съобщения на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:44, 17.04.2018
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
  • Най-голямо увеличение е поскал доставчикът на ток в Западна България - ЧЕЗ - над 20%. Така ако имате средна сметка за ток за изминалия месец от 54 лева, тя би се увеличила с 11 лева. Причината е поисканото шоково поскъпване на нощната тарифа.
  • Най-малко е поисканото увеличение в Североизточна България, където доставчик е Енерго про - срено с 8,17%, което би вдигнало средната сметка с близо 5 лева.
  • Средната сметка в Югоизточна България при ЕВН ще се увеличи също с близо 5 лева, което обаче е нарастване от близо 9 на сто.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране отново обаче увери, че исканията са прекалени и най-вероятно няма да бъдат удовлетворени в пълен размер.


Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Действително някои от поисканите увеличения са стряскащи, аз отново искам да декларирам, че нито бизнеса, нито битовите потребители имат основание за сериозно притеснение, защото Комисията ще продължи и тази година да спазва своята консервативна политика и да не допуска каквито и да е било резки отклонения в цената на електроенергията и мрежовите услуги.
;

Иванов съобщи още, че до две седмици регулаторът ще назначи проверка и в трите доставчици на ток, за да види дали действително правят заявените инвестиции.

Увеличение на цените поискаха и топлофикациите.

В София парното и топлата вода по предложение трябва да поскъпне с 4%, в Пловдив с близо 2%, а в Бургас и Варна с 13 и 19% съответно.

Най-голямо увеличение иска Топлофикация Габрово - близо 63 на сто.

;

Междувременно Върховният административен съд отмени формулата, по която се изчислява цената на сградната инсталация. Така може да се окаже, че от сметките от 2013 г. досега са незаконни. Дали това ще е в полза на потребителите предстои да разберем.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, чието ведомство приема спорната наредба коментира ,че решението ще бъде обжалвано, но ще се търсят и по-добри варианти.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Съдът се е позовал на определени аргументи, ние разбира се, ще ги анализираме подробно, защото все още решението не е постъпило в министерството. Така че ще видим всичко онова, което съдът е постановил в своето решение, ще направим един преглед и ще видим най-доброто решение за българските потребители.
;

И докато доставчици и топлофикации искат нови цени, сделката за продажбата на ЧЕЗ засега остава в очакване на одобрението на Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът - „Инерком“ продължава преговорите с банки за финансирането ѝ. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия към парламента,създадена за да проучи продажбата. По план това трябваше да бъде нейното последно заседание, но най-вероятно изслушванията ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разцепление и ръкопашни схватки на заседанието на НС на СДС
Разцепление и ръкопашни схватки на заседанието на НС на СДС
ДРУГИТЕ новини: Убиецът на пластмасата
ДРУГИТЕ новини: Убиецът на пластмасата