НОВИНИ

​С най-мащабния парад от години беше отбелязан 6 май в София

С най-мащабния парад от години насам - с участието на всички видове войски и военна техника - беше отбелязан Денят на храбростта в София. Всичко за парада - вижте в прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 06.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Парадът започна в 9.00 часа тази сутрин с освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. На парада присъстваха главният главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, дипломатическият корпус, както и висши държавни мъже и жени.

В 10 часа на площад "Княз Александър Първи" президентът Радев прие почетния строй на представителните роти на видовете въоръжени сили. Десет минути по-късно парадът официално беше открит от вертолет "Ми-17" на Военновъздушните сили, носещ националния флаг. Той прелетя над площада с 80 км/ч на 100 метра височина. Последваха още 14 вертолета и самолета от българската щурмова военна авиация - вертолети Ми-24 и АS-532 AL Cougar, военно-транспортен самолет C-27J Spartan, учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

;

След самолетите последва сухопътната част - над 52 бронирани бойни машини на Сухопътни войски и на противовъздушната отбрана на страната. Танк Т-72, ракетните установки С-125 и С-200 С-300. Бронирани машини Commando seleсt и Guardian, които дълги години наред служиха на българските военни контингенти в Ирак и Афганистан. Артилерийски установки и много други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев, преди да отпътува за Македония: Общата ни история ще надделее
Президентът Радев, преди да отпътува за Македония: Общата ни история ще надделее
Британското кралско семейство публикува първи снимки на принц Луи
Британското кралско семейство публикува първи снимки на принц Луи