НОВИНИ

Доброволци превръщат ръждясал самолет в детска атракция в Силистра

Доскоро в квартална градинка в Силистра ръждясваше самолет ТУ-134, подарен на местната власт от гражданската авиация, преди повече от 30 години. Днес той е на път да придобие нов облик, така както се случи с районът около него. С доброволния труд на живущите от квартала пустеещото място вече е зона за отдих за деца и възрастни.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
12:48, 06.08.2018
6640
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Самолетът е приземен в най-североизточната част на Силистра през 1986 година и до преди 15 години се е ползвал като авиоцентър и компютърна база. Парите за поддръжката обаче свършили и инициативни граждани решили да вземат нещата в свои ръце.

Димитър Караджов: Идеята на нашата инициатива беше в това място, в това пространство да се започне нещо.
Тодор Кесаровски: А не само да разчитаме на някой друг да ни направи средата по-хубава.

Амбицират се и намират финансиране, което да покрие разходите им за материали. Всичко останало правят сами.

Галя Даскалова: 10 000 не са достатъчни, за да се случат чудеса на едно такова емблематично място, но за сметка на това има много съмишленици и дарители. Помогнали кой с пет кутии боя, с един тон камъни речни или два тона почва.
Димитър Павлинов: Участвам, помагам, боядисвам, работим. Едно много хубаво място, на което хората могат да се събират, на което децата могат да си играят и родителите да разпускат.
Даниел, доброволец от Унгария: Щастлив съм, че съм част от този проект - дизайнът е интересен, а мястото е специално - радвам се, че имам възможността с хората, които живеят тук, да променим нещата.

Сега тук има кътове за отдих, спорт и забавления, аеробиблиотека на открито. Стълбите към самолета са превърнати в сцена за таланти. Като собственик на терена и самолета Общината има идеи и за бъдещето.

Д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра: Самолетът ще бъде измит основно, след това ще бъдат отворени вратите. Вътре, ще бъде също почистен, подреден и на следващ етап ще мислим какво може да се инсталира в самолета.

Монтирано е вече осветление и видеонаблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В музея Земята и хората е изложен камъкът от Хирошима
В музея "Земята и хората" е изложен камъкът от Хирошима
Недоволство в ромска махала в Пловдив заради незаконно сметище
Недоволство в ромска махала в Пловдив заради незаконно сметище