НОВИНИ

Саркози: Меркел е готова за нов европейски договор между Париж и Берлин

Бившият френски президент Никола Саркози заяви, че германската канцлерка Ангела Меркел е готова Париж и Берлин да изготвят нов европейски договор и наблегна на важността на френско-германския тандем, в който според него "липсва французин", предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:43, 21.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
саркози меркел готова нов европейски договор париж берлин

"Казах на канцлерката, че за да спасим Европа, ще трябва в близките месеци да има френско-германска инициатива с нов договор, който да даде на 450-те милиона европейци оправданото усещане, че чуваме какво казват, че разбираме как се чувстват", каза Саркози пред симпатизанти на Християндемократическия съюз на Меркел в Берлин, след като обядва с канцлерката.

"Мисля, че тя е готова за това. Моментът е удобен, скоро има избори във Франция, а след това в Германия", добави той. Лидерът на дясната партия "Републиканците" се похвали със здравите си отношения с Меркел, "а в началото не беше очевидно, че нещата между нас ще сработят", каза той. Саркози подчерта значението на френско-германската ос като двигател на Европа и я определи като "сила без алтернатива".

"Какъв е проблемът днес? Няма водачество, защото във френско-германската двойка липсва французин", каза той иронично, намеквайки за президента социалист Франсоа Оланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестувани терористи, които планирали бомбени атентати на 50 места в Иран
Арестувани терористи, които планирали бомбени атентати на 50 места в Иран
Древни покривала на саркофази бяха върнати на Египет
Древни покривала на саркофази бяха върнати на Египет