Събират книги за създаването на студентска библиотека в УМБАЛ „Александровска“

Студентска библиотека отваря врати в „Александровска“ болница в София до края на годината. В нея бъдещите медици ще могат да четат и да се подготвят за учебния процес. Месеци преди откриването ѝ инициаторите от фондация "Направи добро, Александровска“ са стартирали кампанията „Учебници за бъдеще. Бившите студенти за бъдещите лекари“. Нейната цел е до края на октомври да събере първите медицински книги и учебници, които ще влязат във фонда на новата библиотека.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:20, 11.07.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Един от дарителите е доктор Светослав Куртев, който завежда сектора по "Електро и кардиостимулация" в болницата. Докторът е дарил книги, от които е получил ценни знания. Разказва че раздялата му с тях била трудна, но мотивът да бъде полезен и да дари знание на бъдещите си колеги надделял.

Д-р Светослав Куртев, кардиолог: "В началото беше предизвикателство да ги даря, защото аз много ги обичам и съм прекарал много време с тях, но впоследствие за мен беше удоволствие, за мен беше голяма емоция да ги даря."

Разказва, че дарените от него издания имат и своя дигитален вариант, но е твърдо убеден, че по-добре знания се възприемат от страниците на книгата. Призова своите колеги и действащи лекари да дарят литературата, която не използват. Нина Райчева, която има нелеката задача да доведе започнатото от фондацията до край, разказва, че самите студенти поискали да имат библиотека на територията на болницата, където да могат да се подготвят за лекции и упражнения.

Нина Райчева, Фондация "Направи добро, Александровска": "Ще се изгради на територията на болницата. Ще бъде с гъвкаво работно време, ще работи до късно вечерта и през почивните дни."

Студентите обаче няма да са само потребители, а ще бъдат и пряко ангажирани с дейността и поддръжката на библиотеката. За целта организаторите имат идея да им предложат почасова работа на граждански договор.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Методиев се отказа от имунитета си
Александър Методиев се отказа от имунитета си
500 хиляди превозни средства се движат без гражданска отговорност
500 хиляди превозни средства се движат без гражданска отговорност