НОВИНИ

Сблъсъци в палестинските територии след снощната реч на Тръмп

Гумени куршуми, сълзотворен газ и замеряне с камъни - палестинците излязоха гневни по улиците на Западния бряг и ивицата Газа, след като снощи американският президент Доналд Тръмп призна Ерусалим за израелска столица и обяви, че мести американското посолство там. Израел изпрати стотици военнослужещи в подкрепление на силите, разположени в палестинските територии, а Съветът за сигурност на ООН и Арабската лига ще заседават през следващите дни. Речта на Тръмп обръна посоката на американската политика в Близкия Изток и предизвика вълна от критики във всички точки на света.Международната общност се опасява от избухване на трета интифада.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:00, 07.12.2017
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Напрежението на Западния бряг и ивицата Газа продължава да ескалира през целия ден. Мъже, жени и деца замеряха с камъни израелските сили, които отговаряха с гумени куршуми и сълзотворен газ. Най-малко 10 души са ранени.

Израелската армия изпрати няколко батальона на Западния бряг, а палестинците обявиха стачка - затворени са училища и магазини. Във Витлеем, където обикновено преди Коледа цари оживление и празнична атмосфера, сега улиците са пусти. Ислямистката групировка Хамас, която контролира ивицата Газа, призова палестинците да се откажат от усилията за постигане на мир и да започнат нова интифада.

Исмаил Хание, лидер на Хамас: Трябва да започнем нова интифада срещу ционисткия враг. Сега може да има само половинчати решения, ограничени възможности, нека палестинския народ даде воля на гнева си и да се бори за вечните си права в Ерусалим и в цяла Палестина.
;

А на разделителната стена във Витлеем - образът на Тръмп, който обещава подобна стена и на мексиканската граница, е обезобразен.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че вече е в контакт с правителствата на други държави, които ще последват примера на Съединените щати и скоро редица посолства ще бъдат преместени в Ерусалим.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Добре дошли в Ерусалим, столицата на израелската държава. Ако не сте знаели, че това е столицата до вчера, сега вече сте наясно. Но ние си го знаем от три хиляди години. Вчера беше исторически ден, важен ден.
;

Израелското задоволство нараства реципрочно на палестинския гняв, но това не попречи на американския държавен секретар Рекс Тилърсън да успокои външните министри на НАТО в Брюксел, че все още има шанс за мир в Близкия Изток.

Рекс Тилърсън, държавен секретар на САЩ: Важно е, че президентът Тръмп заяви също, че Съединените щати биха подкрепили решаване на конфликта с две държави, ако това е желанието на двете страни. Той каза също, че това по никакъв начин не финализира статута на Ерусалим.

За Европа, обаче, в този момент не може да има успокоение.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността: Признаването на Ерусалим от страна на Доналд Тръмп може да ни върне назад в далеч по-мрачни времена от тези, в които живеем в момента.

Съюзници и противници на Съединените щати от всички точки на планетата, особено мюсюлманските държави, осъдиха новият американски подход за Близкия Изток - Малайзия, Индонезия, Южна Корея, Китай, Австралия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемията от хепатит в Раковски е овладяна
Епидемията от хепатит в Раковски е овладяна
Историческа визита на Ердоган в Гърция
Историческа визита на Ердоган в Гърция