НОВИНИ

Съдът в Хага потвърди частична вина на Холандия за убитите в Сребреница

Холандски апелативен съд постанови, че Хага носи частична отговорност за смъртта на 300 босненски мюсюлмани по време на клането в Сребреница от 1995 година.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:11, 27.06.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
съдът хага потвърди частична вина холандия убитите сребреница

Според съдия Гепке Дулек холандската държава е „действала незаконно и я задължава да изплати частична компенсация“ на семействата на жертвите.

Делото разглежда смъртта на босненци, които са се укривали в холандската база край Сребреница, но след нейното пренаселване е трябвало да я напуснат. Съдът заключи, че холандските военни са знаели, че „съществува реална заплаха те да бъдат подложени на нечовешко отношение от страна на босненските сърби“, ако напуснат територията на базата, но не са успели да предприемат необходимите действия, за да ги защитят.

С това апелативният съд потвърди сходно решение на Върховния съд от 2014 година.

По-рано днес стана ясно, че над 200 бивши холандски миротворци съдят правителството в Хага за нанесени вреди, защото ги е изпратило в Сребреница през 1995 г.

„Смятано от утре (вторник – бел. ред.) 206 от моите клиенти искат компенсация от 22 000 евро всеки“, заяви във вечерно предаване в понеделник техният адвокат Михаел Руперти. Общата стойност на обезщетенията е в размер на около 4,5 млн. евро.

„Те все още понасят вреди във всички аспекти на живота си и вярват, че министерството на отбраната трябва да бъде подведено под отговорност“, каза още Руперти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов върна на поста директора на НДК Мирослав Боршош
Бойко Борисов върна на поста директора на НДК Мирослав Боршош
Зафер Галибов сподели с русенци своите съкровени „Светлописи“
Зафер Галибов сподели с русенци своите съкровени „Светлописи“