НОВИНИ

Съдиите избират членове на ВСС

Съдиите гласуват за членове на Висшия съдебен съвет. За 6 места се борят 27 кандидати, които бяха изслушани от Общото събрание миналата седмица. Към 10 часа избирателната активност е била малко над 22 %. Прокурорите и следователите вече избраха 5-мата си представители в съвета. Предстои и Народното събрание да попълни своята квота.

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 17.06.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

За първи път магистратите гласуват пряко. В избирателните списъци са 2 238 съдии в цялата страна. Гласува се електронно или с бюлетина. Повечето предпочетоха електронния вот.

Избралите традиционната хартиена бюлетина споделиха притеснения за сигурността на системата и тайната на вота. Висшият съдебен съвет обаче уверява, че място за притеснение няма и системата е напълно подсигурена, включително срещу външна намеса.

Друг повод за съмнения и негативни коментари дойде след информацията, че председатели на съдилища са раздавали списъци с фаворити. Новият Съвет встъпва в длъжност през октомври. А изборът му беше посочен в последния доклад на Брюксел като ключов тест за напредъка на страната ни в област правосъдие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Булевард Патриарх Евтимий в София вече е отворен за движение
Булевард "Патриарх Евтимий" в София вече е отворен за движение
Лозан Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС
Лозан Панов: Гласувах за връщане на нормалността във ВСС