НОВИНИ

Съдът остави под домашен арест шофьора на катастрофиралия край Своге автобус

Софийският окръжен съд остави под домашен арест шофьора от катастрофата край Своге. Григор Григоров е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души и нанасяне на телесни повреди на 21 души. Прокуратурата му наложи забрана да напуска страната и отне шофьорската му книжка. Пред съда Григоров каза само, че съжалява за катастрофата и за жертвите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
22:30, 29.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Разкази на пътници, потърпевши от ударените при катастрофата автомобили и на моторист - движил се зад автобуса - описват как превозното средство в острия десен завой рязко се отклонява в ляво и така навлиза в насрещното движение.

;

Тогава следва първо удар в два автомобила, после рязко завиване в дясно, стъпване върху бордюра и падане в дерето. Това са част от доказателствата, с които прокуратурата пледира домашния арест на шофьора Григор Григоров. Съдът прие и аргумента на обвинението за движение с превишена скорост, доказано чрез експертиза на тахографа.

;
Диана Давидкова, прокурор: Доказателствата, които са събрани до този момент по делото, а така също и здравословното състояние на обвиняемия, неговите добри характеристични данни и почти незначителните нарушения на ЗДвП, стигнах до този извод и прецених, че това е най-адекватната мярка.

Адвокатът на Григор Григоров настоя, че механизмът и вината в катастрофата трябва да се докажат с експертизи за спирачен път и точност на мястото, където автобусът и насрещно движещите се автомобили са се ударили. Според Христо Ботев има вероятност не автобусът да е навлязъл в насрещното движение.

;
Христо Ботев, адвокат: В момента имаме едни свидетелски показания. Един гледал на ляво, друг на дясно, така му се сторило, пък не помнел. Той дори не си спомня да е говорил с когото и да е преди инцидента. Работата поне, според мен на прокуратурата, е този път не да се концентрира върху един човек, а да види целия механизъм на изграждане и поддръжка на това шосе.

Прокуратурата е категорична, че докаже ли се проблем с пътната настилка, който също да е причина за тежкия инцидент, то тогава ще има съпричинителство и наказателна отговорност ще носят и виновните за състоянието на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турският президент и иранският външен  министър обсъдиха положението в Сирия
Турският президент и иранският външен министър обсъдиха положението в Сирия
Пчели връхлетяха на ​Таймс Скуеър в Ню Йорк
Пчели връхлетяха на ​"Таймс Скуеър" в Ню Йорк