Съдът разпитва петима свидетели за убийството на Георги в Борисовата градина

Продължават разпитите на свидетели по делото срещу Йоан Матев, който е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2.06.2015 г..

от БГНЕС
13:39, 30.10.2019
Чете се за: 01:31 мин.
У нас
съдът разпитва петима свидетели убийството георги борисовата градина

В залата се явиха петима свидетели, от които Ерик Стоянов и Аюджеб Дома бяха доведени принудително от съдебната охрана, тъй като в предни заседания не са се явили.

Заседанието се води от петчленен състав. Пред него Ерик Стоянов, който е един от свидетелите по делото каза, че в килията му е бил Патрик Първев, който е направил самопризнания за деянието в Борисовата градина. Тогава Първев е излежавал 6 годишна присъда за жесток побой над 3-годишният Еци.

„С идването на Първев, ние станахме четирима в килията. Аз, Радослав, Калин Евтимов и Патрик. Заради побоя над тригодишното момче, Калин тормозел психически Патрик. Той написа самопризнания пред мен и Калин, които обаче не подписа. Един от съкилийниците извика надзирателя и предаде показанията му“, каза Стоянов и описа Патрик като слаб, кротък, висок около 180 см. и с руса коса.

Заради честото забравяне на фактите, съдът прочете показанията, които той е дал на 8 август 2015 г. в следствието.

От тях стана ясно, че на 7 август Патрик е признал пред Калин, че именно той е убил Георги в Борисовата градина.

„Успях да чуя Патрик когато обясняваше къде е скрил ножа и как изглежда той – с черна дръжка, с черен връх и дълъг 20 см“, уточни свидетелят и добави, че на другия ден Патрик четири пъти сменил версията си – ту признавал, че е той, ту отричал показанията си, както им казал, че страда и от раздвоение на личността.

Попитан дали признанията на Патрик са били изтръгнати със сила и под диктовка, Стоянов отрече.

Вещото лице Васил Бачев потвърди, че изготвената от него графологична експертиза потвърждава, че почеркът в самопризнанието на Първев е негов и вече не съществува съмнение за достоверността на лицето, написало признанията.

Заседанието беше прекъснато заради общо събрание на съда. Очаква се разпитите да продължат след 13 ч.

Ако в крайна сметка Йоан Матев бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството той е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над две години.

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев. Той е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. малко преди 12:00 ч. в Борисова градина, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е убил непълнолетния Георги, като му нанесъл удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 99 000 къса контрабандни цигари откриха на Капитан Андреево
Близо 99 000 къса контрабандни цигари откриха на Капитан Андреево
АПИ: Не тръгвайте с летни гуми към планинските проходи
АПИ: Не тръгвайте с летни гуми към планинските проходи