НОВИНИ

Сергей Игнатов: Има лидерска криза в Медицинския университет

Скандалът в Медицинския университет в София означава, че има лидерска криза. Тя е започнала още лятото, коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов в "Денят започва с Георги Любенов".

Росица Белева
от Росица Белева
10:13, 16.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По думите му, тази криза се изразява дори в последните, когато вече има избран нов ректор, а старият казва, че очаква съдът да се произнесе кой е той.

Сергей Игнатов, бивш министър на образованието: Понеже съм бил два мандата ректор, зная едно: ако нещата са така, те са изпуснати. Лидерският проблем е основният. Това, което прави министър Кунева е правилно, тя е дала нещата в ръцете на прокуратурата. Тя трябва да каже на своите подчинени да говорят по-малко, защото и без това постоянно се внушава 25-27 години, че българското образование не става за нищо, че българската медицина и здравеопазване не стават за нищо. Сега когато се говори за най-авторитетния ВУЗ, има едно положително нещо - това, че ръководството е оставило като резерв в сметките 85 млн. лева.

Според Игнатов този скандал ще повлияе на авторитета на цялата образователна система и младите хора ще предпочетат да учат в чужбина.

Сергей Игнатов, бивш министър на образованието: Ние се борим нашите млади хора да станат да учат в България и когато чрез необмислени пресконференции, съобщения, че ДАНС е влезнала в университета - това нещо разрушава авторитета на цялата образователна система и хората започват да си мислят, щом най-авторитетният Медицински университет има проблем, да ходим и ние в чужбина.

За реформата в образованието Сергей Игнатов коментира, че тя е тръгнала плавно, но със сътресения заради проблема с учебниците.

"Хубаво е, че имаме увеличение на средствата за образование. Това означава, че законът ще бъде финансиран и че правителството залага образованието като приоритет, каза още бившият министър на образованието.


Другите акценти от разговора вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп обвини Клинтън, че взема наркотици
Тръмп обвини Клинтън, че взема наркотици
Гутериш призова бежанци да бъдат разпределяни по целия свят
Гутериш призова бежанци да бъдат разпределяни по целия свят