НОВИНИ

Новият артистичен директор на Софийската филхармония

Най-големият и престижен оркестър у нас - Софийската филхармония, посреща 88-мия си сезон с желание за промяна на имиджа. Повече гости от чужбина, неизпълнявани досега произведения, както и нов прочит на най-обичаните класически творби са само част от стратегията за привличане на нова публика и удовлетворяване на високите изисквания на меломаните. Тези задачи са поверени на новия артистичен директор на оркестъра.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
08:57, 16.10.2016
10600
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Той е на 40. Голяма част от времето си прекарва или в поредния самолет, или в усамотение със своята цигулка Страдивариус. Той е виртуозът Светлин Русев. Към многобройните му ангажименти, свързани с музиката, се добави още един. От този сезон е артистичен директор на Софийската филхармония.

Светлин Русев: Правя го защото има смисъл. Вече от година и половина на времето като консултант, като съветник, сега вече като директор в йерархията и като част от ръководството, се опитвам да допринеса до някъде в разпространението на тази музика, на тази култура, която е гениална.

Не му е достатъчен личния престиж, който има като концертмайстор на оркестъра на Френското радио. Желае личният му успех да е полезен за музикалната култура и у нас. Затова превръща приятелствата с музиканти от цял свят в начин да увеличи реномето на Софийската филхармония.

Светлин Русев: Всеки един от тези гостуващи солисти и диригенти се връща в повечето да не кажа във всички случаи с отлични впечатления от България. Много хора казват, да ще дойда не ме убеждавай повече - шопска салата, ракия, хубаво време, хубави хора, сцена, акустика и говорят за това. Всеки един от тези хора функционира като мини министерство и разпространява всичко. Личният контакт е изключително важен и в подбора и в нашето отношение към хората, които каним. Тъй като се обърнете към една импресарска агенция те дори няма да ги уведомят, че са били поканени.

Вкусът му за класическата музика се оглежда в програмата за настоящия сезон на Софийската филхармония. Богатство от талантливи музиканти, изключителни диригенти и великолепни певци ще доставят наслада на публиката в Зала България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гутериш призова бежанци да бъдат разпределяни по целия свят
Гутериш призова бежанци да бъдат разпределяни по целия свят
Вечер на добродетелите със сериозна музикална програма
"Вечер на добродетелите" със сериозна музикална програма