НОВИНИ

Между 700 и 1200 лева ще ни струва отоплението тази зима

На прага на зимата и само ден преди да бъде пуснато парното в София да проверихме кои са популярните начини за отопление у нас и как да пестим от сметките. И то на фона на данните, които сочат, че българите и тази година продължават да са сред най-енергийно бедните в Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 16.10.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Между 700 и 1200 лева ще излезе отоплението на едно средно голямо жилище през идващата зима, показват данни на снабдителите. Увеличение се наблюдава предимно в сметките на тези, които ще използват твърдо гориво.

А именно - при отоплението на над 50% от жилищата у нас. Голям е броят и на хората, които разчитат на тока, за да се сгреят, следвани от клиентите на топлофикация , а най-малко са на газ.

Трудно може да бъде сравнена цената на отоплението с различни източници. Направените от нас изчисления са на база получените данни от компаниите и техните клиенти.

Ето какво показват изчисленията на един от големите доставчици на синьо гориво у нас.

Пламен Михайлов, Овергаз: При отопление на около 100 кв отопляема площ с природен газ, едно домакинство на годишна база сметката му ще бъде в порядъка на 900 лева, при отопление на същото помещение с електроенергия, тази сметка би била от порядъка на 1900 лева.

Какво е положението при твърдото гориво. Семействата на Тодор Ненов от Русе и Веселина Найденова от Благоевград се отопляват основно на дърва и въглища и са забелязали увеличение на цените.

Тодор Ненов: По-скъпи са. Сега ги взех за 80 лв. на кубик, миналата година съм ги вземал по 65 лв.
Веселина Найденова: Едно 1000 лева за 10 кубика за една къща. Те ще ви стигнат ли? Може и да не стигнат зависи от зимата.

Друг алтернативен източник, чието потребление се увеличава са пелетите.

Албена Василева - търговец: Например по-възрастните хора предпочитат да се отопляват с дърва и български брикети. Тези, които имат парна, котлета - те по-висококалоричните въглища-руските. Пелетите също имат голямо търсене.

Основната причина за увеличението на цените на въглищата у нас е намаленото им производство и увеличеният внос от Русия и Украйна, обясняват специалисти.

Не само вида гориво, който сме избрали има значение. Важно е и как и в какви жилища използваме енергията.

Крум Косев, ЕВН: Важни са енергийно ефективните мерки, санирането на едно жилище би могло да ни спести част от енергията, съответно от сметките през зимата, да използваме крушки, които са енергийно ефективни, това би могло да спести голяма част от осветлението например, уреди, които хабят по-малко електричество

Можем да намалим сметката си за парно като използваме вентилите на радиаторите, например.

Боян Паунов, Топлофикация София: Когато няма нужда от консумация в определено помещение в жилището, да бъде на две или на три, при възможност да не се изключва на нула когато се напуска жилището, защото в последствие, защото в последствие, когато се постави на максимална степен, тогава се изразходва повече енергия, да не се проветрява шоково помещението, да не се държи прозорецът непрекъснато отворен.

Всички експерти обаче са категорични, когато пестим енергия не бива да изпадаме в крайности, така че да нарушаваме собствения си комфорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата за Сирия завърши без резултат
Срещата за Сирия завърши без резултат
Земетресение разтресе гръцко-албанската граница
Земетресение разтресе гръцко-албанската граница