НОВИНИ

Сериозен дефицит за лични асистенти на хора с увреждания

Сериозен дефицит на желаещи да работят като лични асистенти за хора с увреждания. Проблемът се очертава, след като от 1 септември започна наемането на първите асистенти по новия механизъм за личната помощ. В Русе са назначени 126 души, а нуждаещите са в пъти повече - 1000 души.

bnt avatar logo
от Венета Николова
08:04, 14.09.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

За лични асистенти са кандидатствали предимно роднини на хората с увреждания. Бахтишен Джуджева сe грижи за 35-годишния си син с детска церебрална парализа. Тя беше сред организаторите на протестите на русенските майки.

Казва, че донякъде е удовлетворена от новия закон, заради въвеждането на индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания, но прилагането му е започнало с проблеми.

Бахтишен Джуджева: Със закъснение на пенсиите на тези хора, които ги получават и които са се съгласили да им отнемат тия средства за чужда помощ.

Според новия нормативен акт хората с увреждания трябва да се откажат от добавката за чужда помощ към пенсията си. Така синът на Джуджева получава с 86 лв по-малко. Затова пък тя ще работи 8 часа на ден с 566 лв. заплата. По думите й обаче, тези средства не са достатъчни.

Бахтишен Джуджева: Ние искахме поне две минимални заплати. Защото, за да го заведа на лечение, аз трябва първо да си платя и след това да взема фактура и да чакам социалните грижи да ми осребрят тия пари.

От част от досегашните добавки трябва да се откажат и децата с увреждания.

Катя Петрова, директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" - община Русе: Които получават по 930 лв по закона за семейните помощи за деца, до 380 лв от помощта, те също дават съгласие да бъде в полза на асистентите.

Проблемът в Русе е, че има остър недостиг на кандидати за лични асистенти. Хора с увреждания, които не са избрали роднини за асистент, могат да останат без обгрижване.

Катя Петрова, директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" - община Русе: Ние имаме в първия прием 2 лица, които не са посочили личен асистент и към настоящия момент не можем да осигурим.

За лична помощ заявление се подава първо в дирекциите "Социално подпомагане" за изготвяне на индивидуална оценка, а след това - в общините - за асистенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жертвите на наводненията в Испания вече са пет
Жертвите на наводненията в Испания вече са пет
Хиляди вярващи се помолиха за здраве и пренощуваха в местността Кръстова гора
Хиляди вярващи се помолиха за здраве и пренощуваха в местността Кръстова гора