НОВИНИ

Ще бъдат ли оправени разбитите пътища в Северозападна България?

Години наред за никого у нас не е тайна, че най-разбитите пътища са в Северозападна България, определена като най-бедният регион на Европа. Правителството отпусна допълнителни средства за решаването на този проблем, но дали и тези пари ще могат да запълнят всичките пробойни по шосетата, по които ежедневно пътуват стотици хиляди водачи?

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:58, 10.05.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Повечето участъци от републиканската и общинската пътна мрежа във Врачанско трябва да бъдат освободени от изискването за винетка, смятат шофьорите, които са пропищели от дупките и кръпките по тях. И се налага плюс пътните такси да плащат многократно по-големи суми за ремонти в сервиза.

Един от типичните примери за състоянието на асфалта във Врачанско е пътят от областния център до град Криводол. По него личат кръпки от всички периоди и епохи на пътното строителство у нас през последните десетилетия. Никой не помни кога за последно тук е правен основен ремонт, а частичните козметични акции не решават, а само задълбочават проблема, защото до всяка нова кръпка се появява нова дупка.

Радослав, шофьор:
Трагични са пътищата, просто се чудиш от коя дупка да избягаш. То няма път, сякаш бомби са хвърляни тук. Ето я винетката, яд ме е, че съм дал сто лева за нея, ама!

20-километровото трасе до Криводол е осеяно и с многобройни свлачища, които дълбаят отдолу пътното платно и значително ще оскъпят ремонтите.Банкетите са обрасли с трева и храсталаци и стесняват габаритите на шосето. За да избегнат произшествие шофьорите често са принудени по неволя да падат в огромните дупки и това неминуемо ги отвежда в автосервиза.

Михаил, автомонтьор:
Какво най-често се чупи по колите при тези пътища от дупки и кръпки?
- Ходовата част най-вече, и окачването. На годината поне два пъти трябва колата да идва за ремонт на
ходовата част, ако се внимава, а ако не внимава- по-често.

Броени дни след новината, че правителството отпуска пари за ремонт на този участък, нашият екип видя бързата реакция на пътните служби. На три различни места по трасето се извършва мащабна подготвителна работа, като се почистват банкетите и се разширяват параметрите на шосето. Това наистина е добра новина за изнервените шофьори, които ще трябва да изтърпят и затрудненията по време на ремонта, но с реалната надежда в обозримо бъдеще да пътуват по гладки пътища като истински европейци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздават храни на бедни във Варна
Раздават храни на бедни във Варна
Петима души са ранени от нападател с нож на гара край Мюнхен
Петима души са ранени от нападател с нож на гара край Мюнхен