НОВИНИ

Ще бъде ли покрита главната улица в Пловдив със съвременна поезия?

Поетът Борис Роканов обяви, че от Фондация "Пловдив 2019" възпрепятстват провеждането на проекта му „Манускрипта 39". Инициативата за покриване на пловдивската главна улица с творби на съвременни български поети е одобрена от жури на фондацията и трябва да се проведе утре.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
16:28, 15.10.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Авторът на проекта „Манускрипта 39" Борис Роканов разказа пред журналисти, че дни преди обявената дата за събитието е получил обаждане от изпълнителния директор на фондацията, че не може да осъществи замисъла си.

Борис Роканов, поет: Отивам във фондацията, всичко е уточнено и започнахме работа. И по едно време Кирил ми звъни по телефона, Кирил Велчев и казва „Край на проекта". Каза обадиха ми се, стопираме го. Час, след като изпратихме всички покани по медии, и така нататък.

Бенефициентите по проекта - дружество "Ромфея", представиха кореспонденцията с общината Пловдив, в която са искали съгласуване от кмета съгласуване на изпълнението на проекта. Получили са отговор от заместник-кмета по обществен ред, че разрешението не е в неговите компетенции и молба да се съобразят с Наредбата за обществения ред в частта ѝ, забраняваща лепенето на афиши и плакати извън регламентираните места. Според дружеството-бенефициент всички действия за съгласуване са предприети. А обаждането от фондацията не е допълнено с документ, който да оказва причините за възпрепятстването на проявата.

Борис Роканов, поет: Те нямат основание, аз дори помолих Велчев, когато ми каза, да се спре проекта, аз му казах "Дайте едно писмено становище". И като е пресконференцията, да го покажем. Той вика такъв документ аз не мога да издам. И това е.

От Община Пловдив заявиха за БНТ, че именно член 9 от Наредбата за обществения ред е проблемът за провеждането на събитието, както са ги предупредили в свое писмо от началото на месеца. Според Фондация "Пловдив 2019' в проекта не е било предвидено лепенето на листовете с поезия, а само покриването на главната улица. На което Роканов отговори, че в спецификацията на бюджета има сума за купуването на материали за лепене и ангажиране на хора за тази дейност. Авторът е решен, че ще осъществи проекта си и тази вечер започва разлепването на листите с разпечатани ръкописи на 16 съвременни български поети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметникът на Свободата в Русе се нуждае от ремонт
Паметникът на Свободата в Русе се нуждае от ремонт
Нови случаи на Африканска чума по свинете в Шуменско
Нови случаи на Африканска чума по свинете в Шуменско