НОВИНИ

Ще блокира ли България световните туристически платформи за резервации?

Фирмите за онлайн предлагане на апартаменти под наем, както и част от туристическият бранш се обявиха срещу подготвяните промени в закона за туризма, които предвиждат категоризация на апартаментите за гости. Поправката беше внесена от депутатите Менда Стоянова и Валери Симеонов между двете четения на Закона за държавния бюджет и препраща към Закона за туризма. От Министерството на туризма я подкрепят. Какво обаче притеснява бизнеса?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:31, 26.11.2019
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Новата поправка предвижда онлайн платформите, които предлагат апартаменти за краткосрочен наем, да следят за тяхната категоризация. Текстовете са внесени без предварително обсъждане между двете четения на закона за държавния бюджета. Според ресорното министерство текстовете ще помогнат за регулацията на сектора.

Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма: Всъщност това само в някаква степен се явява новост, защото Законът за туризма изисква да бъдат предлагани за настаняване само категоризирани места и новото е, че законът се обръща към електронните платформи, от които се изисква същото. По този начин се осигурява и по-голяма защита на потребителите на съответните услуги.

Депутатът и шеф на бюджетната комисия Менда Стоянова отказа да застане пред камерата ни, но в интервю за вестник "24 часа" обясни, че не вижда нищо лошо във факта, че платформите трябва да следят дали клиентите им спазват закона. Не така обаче смятат от фирмите за предлагане на апартаменти онлайн.

Борис Павлов, управител на "Флат Мениджър": От доста време казваме, че трябва да има някакъв регламент, който да регулира тази дейност, но промените, които са предложени, смятаме, че са неприложими.
Контролът сякаш се прехвърля не вече върху компетентните български органи, а върху платформите, които нямат капацитета да го извършват този контрол.

От фирмата, която работи на този пазар от три години, обясняват и някои сега съществуващи несъответствия.

Борис Павлов: Категоризацията по Закона за устройство на територията се счита за смяна на предназначението на обекта и беше издадена заповед за спиране на обекта от експлоатация.

Съмнения за приложимостта на текстовете изказаха и от туристическия бранш. Оттам отчетоха голям спад и на туристите по класическите за България дестинации и изтъкнаха, че в момента липсва контрол и в хотелиерския бранш.

Румен Драганов, сдружение "Национален борд по туризъм": Политиците трябва да много внимателно да преценят, защото те освен че увеличават административната тежест, категоризацията е изключително тромава и несвойствена за министерството на туризма дейност.
Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти: Това е една предпоставка да идват повече туристи в България и конкретно в градовете и трябва да се подхожда много внимателно по отношение на това да се вкарва всичко в определени регулации.
Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: В момента огромна част от българския бизнес е все още на тъмно. Ние говорим за къщи за гости, онлайн платформи, но забравяме, че не можем да си приберем данъците от категоризираните места за настаняване.

Браншът поиска от депутатите да не се избързва с промените, а те да минат по стандартния ред на обсъждане в парламента. В момента отделно се подготвят и поправки в Закона за туризма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георг Георгиев: България стои стабилно в регионален и световен план
Георг Георгиев: България стои стабилно в регионален и световен план
Баща и син бяха застреляни на работното си място в Пловдив
Баща и син бяха застреляни на работното си място в Пловдив